Po słodkościach, czas na danie obiadowe. Zaczynamy przepisem na obłędną tartę, którą w zasadzie tak jak pizzę można podawać z dowolnymi składnikami- czyli dla każdego coś dobrego. Najważniejsza tak, jak i w przypadku pizzy jest baza, czyli ciasto i sos, a reszta zależy już wyłącznie od naszych upodobań i tego, co mamy w lodówce. Proponuję na dzisiaj połączenie soczystej piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorkami, brokułem i cukinią, podawane z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że dane świetnie smakuje, a jeszcze bardziej kusząco pachnie i elegancko wygląda.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej lub pełnoziarnistej
- 150 g masła zimnego!
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek bardzo zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
- Z mąki, zimnego masła, soli i wody zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę do tarty lub jeśli takowej nie mamy zwykłą tortownicę.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy z formą na 40 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu nakłuwamy całe ciasto widelcem, tak by w czasie pieczenia nie robiły się nam bąble.
- Gotowe ciasto wkładamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i funkcją grzania od dołu, celem podpieczenia.
- Po 10 min. wyjmujemy tartę na chwilę z pieca i nakładamy na nią wszystkie dodatki oraz zalewamy przygotowanym sosem. (o dodatkach i sosie poniżej).
- Całość wkładamy ponownie do pieca na ok 45 min. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nasza urocza kusicielka jest upieczona.
Składniki nadzienia:
- 500 g filetów z piersi kurczaka (podsmażonych z ulubionymi przyprawami)
- 100 g pomidorków suszonych, pokrojonych na drobne kawałki
- 1 ugotowany brokuł (same kwiaty), podzielone na drobne cząstki
- 1 mała cukinia pokrojona w cieniutkie koła
Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy na podpieczonej tarcie w następującej kolejności: kurczak, brokuł, pomidorki suszone i cukinia. Całość zalewamy sosem (przepis poniżej).
Składniki na sos:
- 200 ml śmietany 12%
- 4 całe jajka
- 100 g startego sera np. goudy
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy ze sobą i finito, sos gotowy. Zalewamy nim tartę i wkładamy ją do pieca.
Przygotowanie pieczonych pomidorków koktajlowych:
- Bierzemy jak najmniejszą blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na niej pomidorki koktajlowe na gałązkach.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy razem z tartą.
Tarta to doskonały pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i spotkanie w gronie znajomych. jest to danie, które w znacznej mierze możemy przygotować sobie wcześniej, a później wstawić tylko do pieca i gotowe. Doskonała zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Jeśli jakimś cudem zostanie Wam niezjedzony kawałek można go zamrozić i delektować się smakiem naszej tarty, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Danie elegancie, wykwintne i smaczne. Polecam również wersję z pieczonym łososiem i szpinakiem z fetą, na którą przepis pojawi się już niebawem.