Dania główne
Zostaw komentarz

Tarta wytrawna z kurczakiem i pomidorami

tarta z kurczakiem

Po słodkościach, czas na danie obiadowe. Zaczynamy przepisem na obłędną tartę, którą w zasadzie tak jak pizzę można podawać z dowolnymi składnikami- czyli dla każdego coś dobrego. Najważniejsza tak, jak i w przypadku pizzy jest baza, czyli ciasto i sos, a reszta zależy już wyłącznie od naszych upodobań i tego, co mamy w lodówce. Proponuję na dzisiaj połączenie soczystej piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorkami, brokułem i cukinią, podawane z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że dane świetnie smakuje, a jeszcze bardziej kusząco pachnie i elegancko wygląda.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej lub pełnoziarnistej
  • 150 g masła zimnego!
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek bardzo zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Z mąki, zimnego masła, soli i wody zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę do tarty lub jeśli takowej nie mamy zwykłą tortownicę.
  2. Tak przygotowane ciasto wstawiamy z formą na 40 minut do lodówki.
  3. Po schłodzeniu nakłuwamy całe ciasto widelcem, tak by w czasie pieczenia nie robiły się nam bąble.
  4. Gotowe ciasto wkładamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i funkcją grzania od dołu, celem podpieczenia.
  5. Po 10 min. wyjmujemy tartę na chwilę z pieca i nakładamy na nią wszystkie dodatki oraz zalewamy przygotowanym sosem. (o dodatkach i sosie poniżej).
  6. Całość wkładamy ponownie do pieca na ok 45 min. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nasza urocza kusicielka jest upieczona.

Składniki nadzienia:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka (podsmażonych z ulubionymi przyprawami)
  • 100 g pomidorków suszonych, pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 ugotowany brokuł (same kwiaty), podzielone na drobne cząstki
  • 1 mała cukinia pokrojona w cieniutkie koła

Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy na podpieczonej tarcie w następującej kolejności: kurczak, brokuł, pomidorki suszone i cukinia. Całość zalewamy sosem (przepis poniżej).

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietany 12%
  • 4 całe jajka
  • 100 g startego sera np. goudy
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do miski,  mieszamy ze sobą i finito, sos gotowy. Zalewamy nim tartę i wkładamy ją do pieca.

Przygotowanie pieczonych pomidorków koktajlowych:

  1. Bierzemy jak najmniejszą blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na niej pomidorki koktajlowe na gałązkach.
  2. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy razem z tartą.

tarta z kurczakiem

Tarta to doskonały pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i spotkanie w gronie znajomych. jest to danie, które w znacznej mierze możemy przygotować sobie wcześniej, a później wstawić tylko do pieca i gotowe. Doskonała zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Jeśli jakimś cudem zostanie Wam niezjedzony kawałek można go zamrozić i delektować się smakiem naszej tarty, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Danie elegancie, wykwintne i smaczne. Polecam również wersję z pieczonym łososiem i szpinakiem z fetą, na którą przepis pojawi się już niebawem.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>