Jak mus to mus, oto kolejna propozycja nie do odrzucenia. Już sam wygląd tego ciasta sprawia, że nie da mu się oprzeć, a dalej jest jeszcze przyjemniej. Pyszny, waniliowy delikatny krem z dodatkiem kwaskowego musu z malin, a wszystko to na przepysznej, maślanej tarcie. Trio doskonałe, a ozdoby w postaci świeżych truskawek polanych czekoladą, stanowią idealne dopełnienie całości. Polecam na każdą okazję, a Wasi goście będą po prostu zachwyceni.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
- Blaszkę do pieczenia tarty należy dokładnie posmarować masłem.
- Z podanych wyżej składników wyrabiamy jednolite ciasto. Będzie ono dość twarde ,ale takie właśnie musi być. W razie potrzeby jeśli składniki nie będą chciały się połączyć można dodać dodatkową łyżkę wody.
- Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm i przełożyć na blaszkę, dokładnie dociskając je do brzegów.
- Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, tak by podczas pieczenia nie robiły się bąble powietrza.
- Gotowe ciasto przed pieczeniem wkładamy do lodówki na min. 30 min.
Pieczenie tarty:
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 25 min.
Składniki na krem:
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru waniliowego 32g
- ½ szklanki cukru
- 500 ml mleka 3,2%
- 120 g masła (dodajemy w drugim etapie)
Przygotowanie kremu:
- 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy tam cukier i cukier waniliowy. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
- 100 ml mleka wlewamy do miski dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnej grudki.
- Do gotującego mleka małą strużką powoli wlewamy roztwór powstały z połączenia mleka i mąk , dokładnie mieszając. Masę cały czas gotujemy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
- Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy do masła naszą masę budyniową i dokładnie miksujemy.
- Gotowy krem przekładamy na wystygniętą tartę i wkładamy ciasto do lodówki.
Składniki na mus malinowy:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier do smaku
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie musu:
- Maliny blendujemy z dodatkiem cukru.
- 1/3 masy wlewamy do rondelka i wsypujemy tam żelatynę. Na małym ogniu gotujemy mus z żelatyną, aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.
- Masę z żelatyną stopniowo łączymy z pozostałym musem z malin, cały czas dokładnie mieszając.
- Mus wstawiamy na chwilę do lodówki, w momencie gdy czujemy, że zaczyna on tężeć nakładamy go na wierzch naszej tarty.
- Jeśli chcemy uzyskać efekt widoczny na zdjęciu, to ciasto ozdabiamy pokrojonymi na pół truskawkami, które polewamy gorzką i białą czekoladą.
Moi goście byli zachwyceni, Wy na pewno również będziecie. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest czasochłonne, tylko wymaga podchodzenia do niego etapami. Oczywiście mus z malin można zastąpić świeżymi owocami, czy bakaliami. Wszystko jak zwykle zależy wyłącznie od nas samych.