Ciasta
komentarze: 2

Tarta waniliowa z musem malinowym

Tarta-waniliowa-z-musem-malinowym

Jak mus to mus, oto kolejna propozycja nie do odrzucenia. Już sam wygląd tego ciasta sprawia, że nie da mu się oprzeć, a dalej jest jeszcze przyjemniej. Pyszny, waniliowy delikatny krem z dodatkiem kwaskowego musu z malin, a wszystko to na przepysznej, maślanej tarcie. Trio doskonałe, a ozdoby w postaci świeżych truskawek polanych czekoladą, stanowią idealne dopełnienie całości. Polecam na każdą okazję, a Wasi goście będą po prostu zachwyceni.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Blaszkę do pieczenia tarty należy dokładnie posmarować masłem.
  2. Z podanych wyżej składników wyrabiamy jednolite ciasto. Będzie ono dość twarde ,ale takie właśnie musi być. W razie potrzeby jeśli składniki nie będą chciały się połączyć można dodać dodatkową łyżkę wody.
  3. Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm i przełożyć na blaszkę, dokładnie dociskając je do brzegów.
  4. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, tak by podczas pieczenia nie robiły się bąble powietrza.
  5. Gotowe ciasto przed pieczeniem wkładamy do lodówki na min. 30 min.

Pieczenie tarty:

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 25 min.

Składniki na krem:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego 32g
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 120 g masła (dodajemy w drugim etapie)

Przygotowanie kremu:

  1. 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy tam cukier i cukier waniliowy. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
  2. 100 ml mleka wlewamy do miski dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnej grudki.
  3. Do gotującego mleka małą strużką powoli wlewamy roztwór powstały z połączenia mleka i mąk , dokładnie mieszając. Masę cały czas gotujemy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy do masła naszą masę budyniową i dokładnie miksujemy.
  6. Gotowy krem przekładamy na wystygniętą tartę i wkładamy ciasto do lodówki.

 

Składniki na mus malinowy:

  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier do smaku
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie musu:

  1. Maliny blendujemy z dodatkiem cukru.
  2. 1/3 masy wlewamy do rondelka i wsypujemy tam żelatynę. Na małym ogniu gotujemy mus z żelatyną, aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.
  3. Masę z żelatyną stopniowo łączymy z pozostałym musem z malin, cały czas dokładnie mieszając.
  4. Mus wstawiamy na chwilę do lodówki, w momencie gdy czujemy, że zaczyna on tężeć nakładamy go na wierzch naszej tarty.
  5. Jeśli chcemy uzyskać efekt widoczny na zdjęciu, to ciasto ozdabiamy pokrojonymi na pół truskawkami, które polewamy gorzką i białą czekoladą.

 

Tarta waniliowa z musem malinowym

Moi goście byli zachwyceni, Wy na pewno również będziecie. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest czasochłonne, tylko wymaga podchodzenia do niego etapami. Oczywiście mus z malin można zastąpić świeżymi owocami, czy bakaliami. Wszystko jak zwykle zależy wyłącznie od nas samych.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>