Ciasta

Brownie z musem pomarańczowym i kremem czekoladowym

Za chwilkę nadejdzie sezon cytrusów, ja już dzisiaj wykorzystałam je podczas komponowania najnowszego deseru. Dodam, co myślę dla niektórych czytelników będzie bardzo istotne, jest to przepis dla wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej. Intensywnie czekoladowy, wilgotny spód z ciasta brownie, orzeźwiający, kwaskowaty mus z pomarańczy, a całość uwieńczona koroną ze śmietanowego kremu z dodatkiem kakao.

Składniki na ciasto:

  • 120 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

  1. Wyjmujemy formę do mufinek, wkładamy do niej 12 papierowych papilotek.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z masłem, a następnie odstawiamy na chwilę by masa przestygła.
  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
  4. Do ubitej piany z białek kolejno dodajemy żółtka i dokładnie ponownie miksujemy całość.
  5. Na sam koniec do piany przelewamy naszą masę czekoladową i dokładnie ją mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą drewnianej szpatułki.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości.

Pieczenie:

Brownie pieczemy ok. 40 min. w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

UWAGA! Brownie pieczemy w tzw. kąpieli wodnej, w tym celu do piekarnika wkładamy dodatkową blachę z wrzącą wodą.

Przygotowanie musu pomarańczowego:

  1. Bierzemy dwie pomarańcze, obieramy je ze skórki i filetujemy. Pozbawiamy nasze pomarańcze wszelkich skórek, a następnie przekładamy je do garnuszka.
  2. Chwilkę podgrzewamy nasze cząstki pomarańczy, a następnie dodajemy do nich 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Całość mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.
  3. Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki by nieco stężał.
  4. Na wierzch każdej babeczki nakładamy łyżeczkę musu.

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml kremówki dobrze schłodzonej
  • cukier puder
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie masy śmietanowej:

  1. Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy. Na koniec gdy jest już sztywna dodajemy odrobinę cukru i kakao. Całość ponownie miksujemy.
  2. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy całość naszego brownie.

Brownie-z-pomarancza

Podsumowując, kolejno wykonujemy spody brownie, nakładamy na nie nieco stężały mus pomarańczowy, a następnie masę śmietanową. Całość można udekorować startą czekoladą i cząstkami świeżego pomarańcza.