Ciasta, Przepisy świąteczne

Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową i rodzynkami

Baby, ach te baby, człowiek by łyżkami jadł…

Wielkanocna propozycja na przepyszną babkę drożdżową, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej i rodzynek. Dobra rada jest taka, aby od razu przygotować ciasto na dwie foremki, bo jedna na pewno zostanie zjedzona bezpośrednio po upieczeniu. Jej unikalny aromat, złocista skórka i przepyszny lukier pomarańczowy sprawiają, że bardzo trudno przejść obok niej obojętnie.

Składniki na 1 blachę przeznaczoną do wypieku babek:

  • 400 g maki tortowej
  • 50g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie ciasta:

  1. Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka minut.
  2. Rodzynki namaczamy we wrzątku.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy masło, wbijamy 4 jaja, wlewamy letnie mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
  4. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, które odciskamy z nadmiaru wody.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut, po czym przekładamy je na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną.

Pieczenie:

babkę pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem, do suchego patyczka i złocistej skórki.

Lukier pomarańczowy:

  1. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy.
  2. Wsypujemy do miski cukier puder i dodajemy 3 łyżki soku, całość mieszamy.
  3. Gotowym lukrem dekorujemy przestygnięte ciasto.

Idealny przepis dla osób, które uwielbiają połączenie ciasta drożdżowego z nutą pomarańczową. dodatkowy plus jest taki, że dzięki obecności bakalii ciasto jest wilgotne, a tym samym utrzymuje świeżość nieco dłużej, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.