Baby, ach te baby, człowiek by łyżkami jadł…
Wielkanocna propozycja na przepyszną babkę drożdżową, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej i rodzynek. Dobra rada jest taka, aby od razu przygotować ciasto na dwie foremki, bo jedna na pewno zostanie zjedzona bezpośrednio po upieczeniu. Jej unikalny aromat, złocista skórka i przepyszny lukier pomarańczowy sprawiają, że bardzo trudno przejść obok niej obojętnie.
Składniki na 1 blachę przeznaczoną do wypieku babek:
- 400 g maki tortowej
- 50g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 100 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie ciasta:
- Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka minut.
- Rodzynki namaczamy we wrzątku.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy masło, wbijamy 4 jaja, wlewamy letnie mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
- Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, które odciskamy z nadmiaru wody.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut, po czym przekładamy je na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną.
Pieczenie:
babkę pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem, do suchego patyczka i złocistej skórki.
Lukier pomarańczowy:
- Wyciskamy sok z połowy pomarańczy.
- Wsypujemy do miski cukier puder i dodajemy 3 łyżki soku, całość mieszamy.
- Gotowym lukrem dekorujemy przestygnięte ciasto.
Idealny przepis dla osób, które uwielbiają połączenie ciasta drożdżowego z nutą pomarańczową. dodatkowy plus jest taki, że dzięki obecności bakalii ciasto jest wilgotne, a tym samym utrzymuje świeżość nieco dłużej, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.