Ciasta, Przepisy świąteczne
komentarze: 2

Piernikowe choinki jak malowane

piernikowe choinki

Co roku staram się z podstawowego przepisu na pierniczki stworzyć coś nico innego. W zeszłym roku cała moja rodzina zajadała się piernikowymi aniołami i domkami, natomiast w tym roku uraczę wybranych choinkami i piernikowymi ozdobami. Nie podaję po raz drugi przepisu, bo jest on identyczny jak przy tradycyjnych pierniczkach świątecznych, a skupię się na sposobie ich przygotowania i dekorowania.

Piernikowa choinka przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do pieczenia przygotowujemy sobie tekturowe szablony gwiazd w 5 wielkościach. Największy o średnicy 14 cm, kolejne 12 cm, 10 cm, 8 cm, 6 cm.
  2. Z ciasta piernikowego wycinamy: 1 piernik z szablonu -14 cm, 2 pierniki – 12 cm, 2 pierniki- 10 cm, 2 pierniki – 8 cm i 3 pierniki – 6 cm.  szablon delikatnie nakładamy na ciasto i nożem odrysowujemy jego kontury.
  3. Upieczone pierniczki muszą chwilkę przestygnąć. W tym czasie przygotowujemy lukier (patrz poniżej).
  4. Na blat kładziemy spory kawałek papieru do pieczenia.
  5. Bierzemy największą piernikową gwiazdę i nakładamy na jej wierzch nieco lukru, po czym nakładamy piernik o średnicy 12 cm. Ponownie nakładamy nieco lukru i kładziemy kolejny piernik o średnicy 12 cm. Podobnie postępujemy z mniejszymi ciasteczkami. Na koniec ostatni najmniejszy piernik kroimy na pół, będzie on niczym korona wieńczył nasze dzieło.
  6. Całość obficie oblewamy lukrem i ozdabiamy cukrowymi śnieżynkami, koralikami lub czymkolwiek innym.
  7. Choinki muszą stać na blacie całą noc aby lukier dobrze wysechł.
  8. Gotowe można zapakować w celofan. Tak przygotowane są naprawdę zjawiskowe i wywołują uśmiech na twarzy wszystkich obdarowanych.

Przygotowanie lukru:

  1. Do miseczki wsypujemy ok. 200 g cukru pudu i dodajemy 3 łyżki mleka. Mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. W razie potrzeby gdy lukier jest zbyt gęsty dodajemy mleka lub w drugą stronę, gdy jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru. Nasz lukier musi być dość gęsty.

piernikowa choinka

Ozdoby piernikowe:

  1. Ponownie zaczynamy od wycięcia tekturowego szablonu choinki o wysokości ok.10 cm.
  2. Z piernikowego ciasta wycinamy nasze drzewka.
  3. Ważne jest aby jeszcze przed pieczeniem zrobić w pierniczkach dziurki na wstążeczki, gdyż później może być to nieco trudne.
  4. Upieczone ciasteczka muszą przestygnąć. Do dekoracji moich użyłam jedynie lukru, M&M’s, cukrowych śnieżynek i koralików.

piernikowe choinki

Piernikowe cudeńka może wykonać każdy z Was, wymaga to sporo czasu ale daje również mnóstwo satysfakcji i radości, zwłaszcza jeśli nie robi się tego samemu. Efekt jest naprawdę wart zachodu i pracy. Zachęcam aby nie ograniczać się tylko do gotowych foremek, a tworzyć własne niepowtarzalne wzory i kształty. Kreatywności i cierpliwości życzę:).

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

  1. Fanka Gotowania says

    Jeżeli danie jest tak perfekcyjne jak ten artykuł to jak najszybciej rozpoczynam gotowanie. Rewelacyjna witryna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>