Ciasta

Pełnoziarniste ciasteczka koperty z powidłami

Kochani, kolejna propozycja dla zabieganych i tych, którzy lubią słodycze o umiarkowanym stopniu zawartości cukru. Szczerze mówiąc jak dla mnie ciasteczka mogłyby być nieco słodsze, kolejnym razem nie omieszkam tego w nich zmienić. Poza tym naprawdę rewelacyjne krucho-drożdżowe delikatne ciasto z dodatkiem pysznych powideł domowej roboty.

Składniki na 30 sztuk:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 125 g masła u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu (60%)
  • 2 całe jajka + 1 jako rozbełtane do posmarowania ciasteczek
  • ok. 300 g powideł
  • cukier gruba rafinada do posypania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukry, pokruszone drożdże, dodajemy śmietanę, masło i 2 całe jajka.
  2. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, jeśli klei się nam do rąk dodajemy nieco więcej mąki.
  3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy z niego kwadraty o boku długości 5 cm.
  4. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę powideł i sklejamy ze sobą jego przeciwległe końce, nadając ciastku kształt koperty.
  5. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną gruboziarnistego cukru.

Pieczenie:

Ciasteczka pieczemy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Przepis szybki, łatwy, a wykrawanie i formowanie ciasteczek to czysta przyjemność. Kto nie przepada za charakterystycznym smakiem mąki pełnoziarnistej może ją zastąpić zwykłą mąką tortową. Powidła również nie są elementem obowiązkowym, mogą być świeże owoce, marmolada, frużelina, czy cokolwiek innego. Serdecznie polecam, gdyż warto wypróbować.