Ciasta

Sernik „Toska” na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Nazwa tego ciasta pochodzi od jego głównego składnika, legendarnego już dzisiaj serka „Toska”. Przepis, który dzisiaj proponuję ma już ładnych parę lat i niestety na dzień dzisiejszy owe serki nie są już dostępne w sprzedaży, dlatego zastąpiłam je zwykłym twarogiem do serników. W połączeniu z owocami, ciemnym ciastem oraz pianą z białek ma on niepowtarzalny wygląd i oryginalny smak.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek (białka zostawiamy w osobnej misce, wykorzystamy je do piany)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę zagniatamy szybciutko z masłem, aż nie będzie widocznych grudek. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  2. Częścią ciasta ok. ¾ wykładamy spód prostokątnej blaszki, a resztę wkładamy do lodówki, do czasu, aż wykonamy pozostałe warstwy naszego sernika. Ta część z lodówki będzie na koniec ścierana na wierzch naszego sernika.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu do wypieków (osobiście polecam Pilos z Lidla)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń

Przygotowanie masy serowej:

  1. Masło ucieramy mikserem na pulchną masę, w trakcie ucierania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i jaja.
  2. Następnie nadal ucierając dodajemy po łyżce twarogu.
  3. Gdy masa jest puszysta i miękka wsypujemy budynie i wszystko razem jeszcze chwilę ucieramy.
  4. Na przygotowany wcześniej spód wylewamy naszą masę serową.
  5. Wierz posypujemy odsączonymi i drobno pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.

Składniki na pianę:

  • 5 białek, które zostały nam z przygotowania ciasta
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżki proszku do pieczenia

Przygotowanie piany:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie można również wsypać kisiel, który ładnie zabarwi całość.
  3. Pianę wykładamy równomiernie na masę serową.

Czekoladowy wierzch powstały z utarcia schłodzonego ciasta

  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na grubych oczkach nad blachą z sernikiem. Staramy się aby czekoladowe wiórki zakryły całość ciasta.

Pieczenie:

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i funkcją grzania od dołu. Ciasto pieczemy ok. godziny i 30 minut. Po upływie godziny sprawdzamy jak tam sytuacja na froncie i ewentualnie rezygnujemy z grzania od dołu lub obniżamy temperaturę.

Sernik Toska

Zaproponowany przeze mnie przepis na sernik nie należy do najszybszych ciast, ale jednych z najlepszych już na pewno tak. Uważam, że jest to kompozycja idealna, dlatego w przeciwieństwie do tarty, czy ciasta jogurtowego, gdzie można sobie pozwolić na drobne szaleństwo, tak tutaj niczego bym nie zmieniała. Elegancki, wykwintny i ponadczasowy. Moim zdaniem nie potrzebuje on żadnych dodatków, czy dekoracji. Jego subtelnie wyodrębniające się warstwy nadają mu dostatecznego wdzięku i uroku.