Klasyczny, ponadczasowy, a do tego prosty przepis na tradycyjny torcik bezowy z masą śmietanową i świeżymi owocami, czyli tort Pawłowej. Jego wygląd i smak zaspokoi najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Jeśli chodzi o przygotowanie tortu, to naprawdę nie ma nic prostszego, jedynie wypiek bezy wymaga sporo czasu. Na bezowe krążki musimy poświęcić w sumie ok. 5 godzin, oczywiście można je zastąpić tymi sklepowymi, lecz tylko w awaryjnych sytuacjach.
Beza
Upieczenie idealnej bezy nie jest rzeczą łatwą ani małą, lecz dzięki moim dokładnym wskazówkom, bez problemu osiągniecie oczekiwany efekt. Nasza beza będzie chrupiąca i krucha z zewnątrz, jej środek musi zaś zostać nieco ciągnący.
Składniki na 2 krążki bezowe o średnicy 24 cm.:
- 10 białek jaj (użyłam najmniejszych jaj wielkości M)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
- Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do sporej miski, w której będziemy je ubijać.
- Ubijamy białka na gęstą pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Ostatni etap to dodanie łyżki mąki ziemniaczanej i ponowne zmiksowanie wszystkich składników.
- Przygotowujemy dwie blachy i dwa duże arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich za pomocą okrągłej formy odciskamy kształt krążków o średnicy 24 cm., tak aby łatwiej nam było uformować bezy.
- Masę dzielimy na 2 części i przekładamy na arkusze papieru. Staramy się równo rozsmarować masę.
Pieczenie bezy:
- Piec nagrzewamy do 180 stopniu i ustawiamy funkcję termoobiegu.
- Pieczemy naszą bezę według następującego schematu:
- 10 min. – 180 stopni termoobieg;
- 120 min. – 140 stopni termoobieg;
- 120 min. – 110 stopni termoobieg;
- następnie wyłączamy piec i zostawiamy naszą bezę w środku, do momentu całkowitego wystygnięcia piekarnika.
Masa śmietanowa
Składniki na masę śmietanową:
- 800 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 4 opakowania śmietan fixu Dr Oetkera
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie masy śmietanowej:
- Śmietanę ubijamy.
- Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i wsypujemy 4 opakowania śmietan fixu, który sprawia, że nasza śmietana nie podchodzi wodą i jest bardziej gęsta.
- Wszystko dokładnie miksujemy.
Mus malinowy
Składniki na mus malinowy:
- 500 ml zmiksowanych malin
- odrobina cukru
- 5 łyżeczek żelatyny spożywczej w proszku
Przygotowanie musu malinowego:
- Zmiksowane owoce przekładamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy żelatynę. Całość chwilkę podgrzewamy, cały czas mieszając (nie zagotowujemy!).
- Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia.
Dekoracja:
- świeże maliny i truskawki z pozostawionymi szypułkami
Połączenie tortu w całość:
- Na docelową paterę, na której będzie serwowany tort, przekładamy jeden krążek bezowy.
- Na bezę nakladamy 4/5 masy śmietanowej.
- Na masę śmietanową nakładamy 3/4 musu malinowego.
- Całość przykrywamy drugim krążkiem bezowym.
- Na środek wierzchniego krążka rozsmarowujemy pozostałą część bitej śmietany, a na niej robimy kleksy z musu malinowego.
- Całość ozdabiamy świeżymi owocami.
Mam nadzieję, że sposób w jaki rozpisałam kolejne etapy pracy nad tortem Pawłowej, będzie dla was zrozumiały i czytelny. Przepis wydaje się strasznie długi i skomplikowany, ale czego się nie robi by osłodzić życie sobie i najbliższym.