Przepis na koreczki,
z nieco innej beczki.
Gna do Ciebie już rodzina,
nagły najazd,
zrzedła mina.
Czymś uraczyć by się chciało,
gości duszę, no i ciało.
Lodówka głodem przymiera,
chyba widzę kawał sera.
A gdzieś tam w komórce,
mam chyba od babki ogórków dwa słójce.
Niech pomyślę jeszcze chwilę,
już widzę, że się nie mylę!
Jest i nasza gwiazda,
mielone mięso,
co w chłodziarce lodem od kilku tygodni obrasta.
Szybko chwytam za patelnię,
i w kilka minut przekąskę pyszną z tego zlepię.
Składniki na ok. 20 szt. koreczków:
- 500 g miesa mielonego z szynki
- pół posiekanej cebulki
- 1 jajko
- sólo i pieprz
- bułka tarta
- 200 g sera w kawałku
- 20 mini ogóreczków konserwowych
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 1 całe jako, pół posiekanej cebulki i całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Z mięsa formujemy małe klopsiki, o średnicy ok. 3 cm i obtaczamy je w bułce tartej.
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i kładziemy na nią nasze klopsiki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
- Ser kroimy w niewielkie kostki.
- Bierzemy wykałaczkę i kolejno nakłuwamy na nią mięsko, ser i ogórka.
A oto efekt końcowy,
piękny, smaczny i zdrowy. 🙂