Przekąski

Koreczki z mięsem mielonym

Przepis na koreczki,
z nieco innej beczki.

Gna do Ciebie już rodzina,
nagły najazd,
zrzedła mina.

Czymś uraczyć by się chciało,
gości duszę, no i ciało.

Lodówka głodem przymiera,
chyba widzę kawał sera.
A gdzieś tam w komórce,
mam chyba od babki ogórków dwa słójce.

Niech pomyślę jeszcze chwilę,
już widzę, że się nie mylę!
Jest i nasza gwiazda,
mielone mięso,
co w chłodziarce lodem od kilku tygodni obrasta.

Szybko chwytam za patelnię,
i w kilka minut przekąskę pyszną z tego zlepię.

 Składniki na ok. 20 szt. koreczków:

  • 500 g miesa mielonego z szynki
  • pół posiekanej cebulki
  • 1 jajko
  • sólo i pieprz
  • bułka tarta
  • 200 g sera w kawałku
  • 20 mini ogóreczków konserwowych
  • wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 1 całe jako, pół posiekanej cebulki i całość doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Z mięsa formujemy małe klopsiki, o średnicy ok. 3 cm i obtaczamy je w bułce tartej.
  3. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i kładziemy na nią nasze klopsiki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
  4. Ser kroimy w niewielkie kostki.
  5. Bierzemy wykałaczkę i kolejno nakłuwamy na nią mięsko, ser i ogórka.

A oto efekt końcowy,
piękny, smaczny i zdrowy. 🙂

Koreczki-z-miesem-mielonym