Ciasta

Niskokaloryczne ciasto pełnoziarniste bez dodatku tłuszczu z owocami sezonowymi

Kochani, pewnie nie ja jedna, widząc jakiś super przepis zastanawiam się, czy dana potrawa nie jest tucząca. Sama przygotowując posiłki staram się, aby miały one jak najniższą kaloryczność. Dlatego wszystko smażę bez dodatku tłuszczu (nawet naleśniki, czy jajecznicę), zamiast śmietany dodaję jogurt, a cukier staram się czasem zastępować stewią, chociaż tak między nami jakoś średnio mogę się do niej przekonać. Dzisiaj przepis na ciacho idealne, zdrowe, niskokaloryczne, z dodatkiem ulubionych owoców i bez grama zbędnego tłuszczu. Znalazłam go w Internecie, ale dodatkowo jeszcze nieco odchudziłam i jestem bardzo zadowolona z efektów. Ciasto jest pulchne, wilgotne, aromatyczne i przepyszne, a w dodatku bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki na kek sówkę:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej u mnie typ 1950
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 całe jaka
  • 200 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • 300 g ulubionych owoców świeżych lub mrożonych (uwaga, co ciekawe mrożonych owoców nie trzeba wcześniej odmrażać, a jedynie dopilnować by nie były one sklejone w jedną bryłę)

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksować z cukrem brązowym i waniliowym na kremową masę.
  2. Do masy jajecznej dodać jogurt i całość ponownie zmiksować.
  3. Do płynnych składników dodać 250 g mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie ponownie zmiksować ostrożnie całość.
  4. Owoce oprószyć mąką (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na dno ciasta).
  5. ¾ owoców wrzucić do powstałej masy i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem keksówkę i równomiernie je rozłożyć.
  7. Wierzch ciasta posypać pozostałymi owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie:

Nasze ciacho pieczemy ok. 55 min. w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

Szybki, łatwy i niewymagający skomplikowanych składników przepis, z którym każdy poradzi sobie bez najmniejszego problemu. Owoców mamy teraz pod dostatkiem, także zapraszam do wypróbowania, a na pewno nie będziecie zawiedzeni końcowym efektem.

Kaloryczność:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej u mnie typ 1950 – 850 kcal
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego cukru – 400 kcal
  • opakowanie cukru waniliowego – 60 kcal
  • 2 całe jaka – 140 kcal
  • 200 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu – 120 kcal

300 g ulubionych owoców świeżych lub mrożonych – 90 kcal (truskawki)

Całe ciasto: 1570 kcal

Blaszka ma długość 23 cm, powiedzmy, że kawałek ciasta ma 2 cm szerokości, także uzyskamy 11 porcji.

1 porcja naszego ciacha ma 143 kcal, to tyle samo, co mały jogurt owocowy!

Myślę, że nawet jest ono bardziej wartościowe, jeśli chodzi o składniki odżywcze i bardziej sycące.