Dania główne

Gruzińskie chaczapuri

Kochani, zacznę ten wpis troszkę nietypowo, a mianowicie kilkoma słowami wyjaśnienia mojej długiej nieobecności na blogu. Od niedawna jestem szczęśliwą mamą :), a wiadomo jak to na początku, bywało ciężko zwłaszcza ze znalezieniem wolnego czasu zarówno na pisanie, jaki i gotowanie. Sytuacja powoli się stabilizuje, więc i na blogu obiecuję pojawiać się regularnie.

Dzisiaj przepis na kolejne danie, którego podstawę stanowi moje ulubione ciasto drożdżowe, a mianowicie gruzińskie placki, o ciekawej nazwie chaczapuri.  Prostota i łatwość przygotowania, to tylko nieliczne z zalet tego przepisu. Delikatne, chrupiące ciasto z przepysznym nadzieniem z mięsa mielonego i własnej roboty sosu pomidorowego. Dodatkowy atut stanowi fakt, iż do przygotowania tego dania nie potrzebujemy piekarnika, gdyż placki smażymy na patelni.

Składniki na dwie porcje chaczapuri:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 10 g roztopionego masła
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie ciasta:

  1. Z drożdży, letniego mleka, cukru oraz dwóch łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy wodę z roztopionym masłem, wlewamy łyżeczkę oliwy, sól, a następnie dodajemy gotowy rozczyn drożdżowy.
  3. Ze wszystkich składników ugniatamy jednolite ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Składniki na farsz:

  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru
  • ulubione zioła do smaku
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 500 g mięsa mielonego z szynki

Przygotowanie farszu:

  1. Mięso mielone podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu.
  2. Do miski wrzucamy wszystkie wymienione powyżej składniki i dokładnie blendujemy na sos, który następnie przelewamy do podsmażonego mięsa mielonego.

Połączenie wszystkich elementów:

  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy ok. 30 cm.
  2. Na środek naszego placka nakładamy sporą ilośc nadzienia. ważne aby nie nakładać go na cały placek, gdyż uniemożliwi to nam jego sklejenie. Brzegi bez nadzienia łączymy ze sobą na środku.
  3. Placki smażymy na mocno nagrzanej patelni ok. 10 min. z każdej strony.

chaczapuri_v2

Mozna powiedzieć, że to troszkę taka pizza, w nieco innym wydaniu. Mój mąż i ja byliśmy zachwyceni finalnym efektem. Sprawdźcie sami, gorąco polecam.