Dania główne, Przekąski
komentarze: 2

Naleśnikowe sakiewki ze szpinakiem i fetą

Sakiewki-ze-szpinakiem

Kochani dzisiaj – Nawet osoby, które zarzekają się, że szpinak to samo zło, po spróbowaniu tego przysmaku na pewno zmienią zdanie. Znam już kilka takich przypadków, także Kochani do dzieła.

Składniki nadzienia:

  • opakowanie świeżego szpinaku 250 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • pół świeżo startego orzecha gałki muszkatołowej
  • odrobina soli i pieprzu
  • opakowanie sera półtłustego typu feta

Przygotowanie nadzienia:

  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  2. Czosnek siekamy i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut.
  3. Szpinak siekamy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dusimy go do momentu aż będzie miękki.
  4. Na koniec doprawiamy całość solą, gałką i pieprzem oraz dodajemy pokruszony ser feta. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Składniki na ciasto naleśnikowe na 10 szt.:

  • 100 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • odrobina soli

Przygotowanie naleśników:

  1. Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, tak by ciasto nie miało grudek.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę ciasta, rozlewamy je po całej średnicy patelni i smażymy po ok. 30 sek. z każdej strony. Jeśli mamy patelnie z nieprzywierającą powłoką nie musimy używać do smażenia żadnego tłuszczu. Dzięki temu zmniejszymy kaloryczność dania i unikniemy intensywnego zapachu, który wydziela się podczas smażenia.
  3. Na środek każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, a końce ciasta związujemy nitką pora.

Sakiewki-ze-szpinakiem_v2

Celem uzyskania tzw. sakiewek, takich jak te widoczne na zdjęciu, musimy przygotować sobie wstążki z pora. W tym celu najlepiej pociąć liść pora wzdłuż, a pocięte wstążki sparzyć wrzątkiem, tak by były one elastyczne i łatwo dawały się wiązać. Oczywiście zachęcam do zastępowania mąki tortowej, pełnoziarnistą lub orkiszową, dzięki czemu danie będzie bardziej wartościowe.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>