Po dłuższej przerwie wkraczam ponownie ze świeżymi pomysłami. Na dzisiaj proponuję kruche, pyszne, rozpływające się w ustach roladki ze schabu z dodatkiem szynki i sera, w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią przygotować sobie obiad z jednodniowym wyprzedzeniem, a po powrocie do pracy wstawić go tylko do piekarnika.
Składniki na 5 szt. roladek:
- 5 plastrów schabu bez kości
- 5 plasterków sera żółtego
- 5 plasterków szynki konserwowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie roladek:
- Schab rozbijamy najcieniej jak się da i doprawiamy solą i pieprzem.
- Na wierzch każdego plastra mięsa kładziemy po plasterku szynki i sera, a następnie całość zwijamy w roladkę.
- Gotowe roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Składniki na sos pomidorowo-bazyliowy:
- 1 puszka pomidorów całych bez skórki
- 100 g przecieru pomidorowego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 małe cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 g startego sera
- sól i pieprz
Przygotowanie sosu:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni.
- Gdy cebulka jest już prawie miękka dorzucamy do niej posiekany bardzo drobno ząbek czosnku i jeszcze chwilkę podsmażamy.
- Pomidory przekładamy do miski, dodajemy tam również przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Całość dokładnie blendujemy.
- Do sosu dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy ok. 50 g startego sera i całość jeszcze raz mieszamy.
- Gotowym sosem zalewamy nasze roladki.
Pieczenie:
Roladki pieczemy przez 40 min, w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Wykorzystując to, że mamy włączony piekarniki warto dodatkowo upiec w tym samym czasie przepyszne ziemniaczki. Wystarczy pokroić kilka sztuk w niewielkie łódeczki, położyć na blachę, posypać przyprawą do ziemniaków i po 40 minutach mamy pełne, przepyszne danie. Gorąco polecam…