Dania główne
komentarze: 4

Roladki schabowe z szynką i serem w sosie pomidorowym

Roladki-wieprzowe_v2

Po dłuższej przerwie wkraczam ponownie ze świeżymi pomysłami. Na dzisiaj proponuję kruche, pyszne, rozpływające się w ustach roladki ze schabu z dodatkiem szynki i sera, w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią przygotować sobie obiad z jednodniowym wyprzedzeniem, a po powrocie do pracy wstawić go tylko do piekarnika.

Składniki na 5 szt. roladek:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie roladek:

  1. Schab rozbijamy najcieniej jak się da i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na wierzch każdego plastra mięsa kładziemy po plasterku szynki i sera, a następnie całość zwijamy w roladkę.
  3. Gotowe roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Składniki na sos pomidorowo-bazyliowy:

  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 małe cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 g startego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie sosu:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni.
  2. Gdy cebulka jest już prawie miękka dorzucamy do niej posiekany bardzo drobno ząbek czosnku i jeszcze chwilkę podsmażamy.
  3. Pomidory przekładamy do miski, dodajemy tam również przecier pomidorowy i świeżą bazylię. Całość dokładnie blendujemy.
  4. Do sosu dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodajemy ok. 50 g startego sera i całość jeszcze raz mieszamy.
  6. Gotowym sosem zalewamy nasze roladki.

Pieczenie:

Roladki pieczemy przez 40 min, w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Roladki-wieprzowe

Wykorzystując to, że mamy włączony piekarniki warto dodatkowo upiec w tym samym czasie przepyszne ziemniaczki. Wystarczy pokroić kilka sztuk w niewielkie łódeczki, położyć na blachę, posypać przyprawą do ziemniaków i po 40 minutach mamy pełne, przepyszne danie. Gorąco polecam…

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 4

  1. Sara says

    O mamo, pyszności, wszystko wspaniałe tylko… te kalorie :( kilka takich dań i 3kg na wadze więcej :)

    • Anna Gerlecka says

      Witam, nie muszą być przykryte :) ew. można je przykryć po 20 minutach pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>