Ciasta
komentarze: 2

Tarta z rabarbarem pod bezową chmurką

Tarta-z-rabarbarem_v2

Rozpoczął się właśnie sezon na rabarbar, który jest wdzięcznym dodatkiem do ciast, deserów czy na pyszny kompot. Jak tylko pierwszy raz zobaczyłam go na sklepowej półce od razu wiedziałam,co pysznego z niego przyrządzę. Proponuję tartę w nieco kwaśniejszym wydaniu, z musem rabarbarowym i słodziutką, delikatną, bezową chmurką.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka (biała odłożyć do bezy)
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

  1. Z podanych wyżej składników zagnieść szybko ciasto i odstawić je na godzinę do lodówki.
  2. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na taką wielkość aby pokryło ono całą naszą blaszkę od tarty. Nadmiar ciasta usunąć z boków formy i wylepić nimi dodatkowo spód tarty, pogrubiając go. (ciasto nie może być zbyt cienkie aby sok z musu rabarbarowego go nie przemoczył).
  3. Ciasto przed nałożeniem musu z rabarbaru podpiec w piekarniku przez 10 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
  4. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus z rabarbaru i następnie nałożyć na niego naszą bezę.
  5. Całość piec jeszcze przez ok. 30 min.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 1,5 kg świeżego rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie musu:

  1. Rabarbar należy obrać z różowej skórki, a następnie pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Pokrojony rabarbar należy przesypać do garnka i gotować na niewielkim ogniu z dodatkiem cukru, do momentu aż sok wyparuje, a masa zrobi się gęsta.
  3. Pod koniec gotowania dodać żelatynę, dobrze ją rozmieszać i zdjąć garnek z gazu. (Pamiętajcie żeby nie zagotowywać musu z żelatyną.)
  4. Mus rabarbarowy należy nieco przestudzić przed nałożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie bezy:

  1. Białka ubić mikserem do uzyskania gęstej, sztywnej piany.
  2. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
  3. Na koniec wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie dokładnie zmiksować całość.

Tarta-z-rabarbarem

Kochani nie ma się co zastanawiać, tylko do dzieła. Sezon na rabarbar nie trwa wiecznie, a myślę że naprawdę warto wypróbować ten przepis. Oczywiście później można go zastąpić innymi owocami, ale to już nie to samo.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

  1. umca says

    Zawsze się obawiałam pieczenia bezy, niezależnie od tego, w jakiej wersji występowała – samodzielnie czy jako dodatek do całości słodkości. Ciągle się ie mogę do niej przekonać. ;/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>