Było danie główne, to musi być i deser, należy zachować równowagę w organizmie. Banalne i szybciutkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i żurawiny, na pewno idealnie nadadzą się jako weekendowa dość zdrowa i energetyczna przekąska.
Składniki na 20 sztuk ciasteczek:
- 75 g wiórków kokosowych
- 75 g płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 70 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Kokos, płatki, mąkę, żurawinę i cukier wsypujemy do miski.
- Masło i miód rozpuszczamy w rondelku.
- Do sody dodajemy 2 łyżki wrzątku i dokładnie mieszamy nasz roztwór.
- Do suchych składników dodajemy mokre i całość dokładnie wiążemy ze sobą.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, które następnie kładziemy na blaszce i przygniatamy dłonią, tworząc płaskie placki.
Pieczenie:
Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 min. w temp. 170 stopni z termoobiegiem.
Ostatnio ciasteczka owsiane należą do moich faworytów. W głębi duszy zawsze jedząc te pyszności tłumaczę samej sobie, że no niby to słodycz ale zdrowszy od sklepowych gotowców. Również Wam polecam Kochani te pachnące i chrupiące słodkości, bez których żadna kawa nie ma sensu.