Jakiś czas temu miałam okazję jeść takie danie w jednej z popularnych, sieciowych restauracji. Dziś postanowiłam odtworzyć je według własnego gustu i smaku. Tak z ciekawości zaczęłam przeliczać koszta przyrządzenia tej potrawy na osobę. W restauracji porcja składająca się ze 150 g mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw kosztowała mnie prawie 40 zł, w domu koszt zrobienia tej potrawy to ok. 10 zł na osobę, a w bonusie mamy jeszcze pyszne brzoskwinie. Co ważne w 40 min. całość jest gotowa i możemy rozkoszować się przepysznym smakiem delikatnej polędwiczki i chrupiących chipsów ziemniaczanych.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- ulubione zioła
- sól i pieprz
- 3 gołki góralskie
Przygotowanie mięsa:
- Polędwiczkę kroimy na 6 plastrów. Każdy z nich delikatnie rozbijamy używając do tego wyłącznie naszej pięści. Bezwzględnie zapomnijcie o tłuczku, przy polędwicy to zbrodnia.
- Każdy kawałek przyprawiamy ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie obsmażaj mięso z każdej strony przez ok 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień i duś polędwiczki do momentu aż będą mięciutkie.
- Pod koniec duszenia na każdy kawałek mięsa połóż plaster oscypka.
- Całość dopełni lekko podgrzany sos żurawinowy.
Dodatki:
Chipsy ziemniaczane:
- 400 g mytych ziemniaków ze skórką
- odrobina oliwy z oliwek
- przyprawa do ziemniaków firmy Kamis
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 2,3 mm.
- Rozłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki spryskaj odrobiną oliwy z oliwek i posyp przyprawą.
- Piecz przez ok. 20 min. w temp. 190 stopni z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru i chrupkości.
Brzoskwinie z dodatkiem ciepłego sosu żurawinowego (użyłam gotowych żurawin do mięs z Łowicza).
Brokuły z wody
Pyszne danie, dla osób ceniących sobie fantastyczny i przepyszny efekt, za niewielkie pieniądze i niewielkim nakładem pracy. Polecam zarówno na rodzinny, elegancki obiad, jak i zawsze wtedy, kiedy będziemy mieli na nie ochotę. Smacznego 🙂