Dania główne

Polędwiczki wieprzowe z góralską gołką i żurawiną

Jakiś czas temu miałam okazję jeść takie danie w jednej z popularnych, sieciowych restauracji. Dziś postanowiłam odtworzyć je według własnego gustu i smaku. Tak z ciekawości zaczęłam przeliczać koszta przyrządzenia tej potrawy na osobę. W restauracji porcja składająca się ze 150 g mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw kosztowała mnie prawie 40 zł, w domu koszt  zrobienia tej potrawy to ok. 10 zł na osobę, a w bonusie mamy jeszcze pyszne brzoskwinie. Co ważne w 40 min. całość jest gotowa i możemy rozkoszować się przepysznym smakiem delikatnej polędwiczki i chrupiących chipsów ziemniaczanych.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz
  • 3 gołki góralskie

Przygotowanie mięsa:

  1. Polędwiczkę kroimy na 6 plastrów. Każdy z nich delikatnie rozbijamy używając do tego wyłącznie naszej pięści. Bezwzględnie zapomnijcie o tłuczku, przy polędwicy to zbrodnia.
  2. Każdy kawałek przyprawiamy ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie obsmażaj mięso z każdej strony przez ok 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień i duś polędwiczki do momentu aż będą mięciutkie.
  4. Pod koniec duszenia na każdy kawałek mięsa połóż plaster oscypka.
  5. Całość dopełni lekko podgrzany sos żurawinowy.

Dodatki:

Chipsy ziemniaczane:

  • 400 g mytych ziemniaków ze skórką
  • odrobina oliwy z oliwek
  • przyprawa do ziemniaków firmy Kamis

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 2,3 mm.
  2. Rozłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  3. Ziemniaki spryskaj odrobiną oliwy z oliwek i posyp przyprawą.
  4. Piecz przez ok. 20 min. w temp. 190 stopni z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru i chrupkości.

Brzoskwinie z dodatkiem ciepłego sosu żurawinowego (użyłam gotowych żurawin do mięs z Łowicza).

Brokuły z wody

Poledwiczki-wieprzowe-z-oscypkiem-i-zurawiona_v2

Pyszne danie, dla osób ceniących sobie fantastyczny i przepyszny efekt, za niewielkie pieniądze i niewielkim nakładem pracy. Polecam zarówno na rodzinny, elegancki obiad, jak i zawsze wtedy, kiedy będziemy mieli na nie ochotę. Smacznego 🙂