Kochani, kolejny pomysł na zdrowy, a zarazem przepyszny obiad i co najważniejsze dość szybki w przygotowaniu. Tortille robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, dodatek moich ulubionych ziół sprawił, że naprawdę były bardzo smaczne i aromatyczne, a pełnoziarnista mąka spowodowała, że były bardzo sycące.
Składniki na 5 tortilli o średnicy ok.25 cm:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej u mnie typ 1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki oleju
- łyżeczka ulubionych ziół
- pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie placków:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła wsypujemy do miski, a następnie dodajemy do tych składników olej i nieco mniej niż przygotowane pół szklanki wody.
- Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać nieco więcej niż pół szklanki wody. Ciasto ma być sprężyste i nie kleić się nam do rąk.
- Gotowe ciasto odstawiamy na pół h, żeby nico odpoczęło :).
- Zrelaksowane ciasto dzielimy brutalnie na 5 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 25 cm. Wszystko zależy od siły naszych mięśni, im chudsze placki tym lepiej. Na pewno nie powinny być one grubsze niż 1 mm :).
- Każdy placek smażymy na nienatłuszczonej patelni przez ok. 1 min na każdej ze stron.
Sosy:
Ketchupowo-musztardowy
- łyżka ketchupu, łyżka musztardy i łyżka jogurtu naturalnego wymieszane ze sobą
Czosnkowo-jogurtowy
- sok z połowy limonki, łyżeczka brązowego cukru, odrobina soli i pieprzu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sałatka:
- 1/2 salaty lodowej
- pół puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 świeży ogórek
- 3 pomidorki rzymskie
- plasterki grillowanej cukinii
- łyżeczka ziół do sałatek firmy Kamis
- łyżka oliwy z oliwek
Kotleciki mielone smażone bez tłuszczu na patelni grillowej, składniki na 6 sztuk:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- pół cebuli
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Moja rada: formując kotleciki warto nadać im podłużny kształt, co zdecydowanie lepiej sprawdza się w tym daniu, niż te o tradycyjnym okrągłym kształcie.
Najważniejsza jest podstawa,
reszta to już Wasza sprawa.
Piszę krótko, węzłowato,
zróbcie sami!!!
Co Wy na to?