Poszukiwanie przepisu na idealne ciasto do pizzy trwało naprawdę długo. Wypróbowałam do tej pory 4 różne przepisy i zawsze było coś nie tak. Raz ciasto przypominało wyrośniętą drożdżówkę, kolejnym razem było tak twarde, że z ledwością dało się je pokroić. Jak już wszystko z pozoru wskazywało na to, że będzie dobrze, okazywało się, że pizza jest cała nasiąknięta dodatkami i nieco glutowata. Tym razem udało się mi się upiec pizzę, która po pierwsze ma cieniutkie, a zarazem delikatne i kruche ciasto i co ważne trzyma formę, nawet jeśli suto ją obłożymy wszelkimi dodatkami. Gorąco polecam również aby brzegi pozostawić nieco grubsze i wypełnić rant ciasta serem, moim zdaniem nie ma nic lepszego.
Składniki na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm.:
- 500 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- szklanka letniej wody
- kasza manna do podsypania
Przygotowanie ciasta:
- Z drożdży , cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody robimy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy oliwę , sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Następnie dodajemy na początek ok. 2/3 szklanki letniej wody.
- Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Na blat wysypujemy odrobinę kaszy manny, której używamy zamiast mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Proponuję aby na brzegi ciasta nałożyć dookoła niewielką porcję sera i stworzyć moje ulubione serowe brzegi. (tak na marginesie nie rozumiem dlaczego ludzie tak często nie jedzą końcówek od pizzy, dla mnie to grzech)
- Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, nałożyć swoje ulubione dodatki, a górę posypać startym serem.
Dodatki, których użyłam:
- 250 g startego sera typu gouda
- 150 ml ketchupu
- 500 g pieczarek podsmażonych z cebulką
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w talarki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 różyczek z brokuła (wcześniej podgotowanych)
- 1/2 czerwonej papryki
- liście bazylii
To jest tylko i wyłącznie moja propozycja, liczę na waszą kreatywność. Jedno czego bym nie zmieniała to podstawa, czyli cudowne ciasto. Założę się, że jak zrobicie blaty z tego przepisu, już nigdy nie będzie szukać żadnego innego. Oboje z mężem się w nim zakochaliśmy, gorąco polecam i smacznego.