Dania główne
Zostaw komentarz

Pizza wegetariańska de lux

Pizza-wegetarianska

Poszukiwanie przepisu na idealne ciasto do pizzy trwało naprawdę długo. Wypróbowałam do tej pory 4 różne przepisy i zawsze było coś nie tak. Raz ciasto przypominało wyrośniętą drożdżówkę, kolejnym razem było tak twarde, że z ledwością dało się je pokroić. Jak już wszystko z pozoru wskazywało na to, że będzie dobrze, okazywało się, że pizza jest cała nasiąknięta dodatkami i nieco glutowata. Tym razem udało się mi się upiec pizzę, która po pierwsze ma cieniutkie, a zarazem delikatne i kruche ciasto i co ważne trzyma formę, nawet jeśli suto ją obłożymy wszelkimi dodatkami. Gorąco polecam również aby brzegi pozostawić nieco grubsze i wypełnić rant ciasta serem, moim zdaniem nie ma nic lepszego.

Składniki na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm.:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szklanka letniej wody
  • kasza manna do podsypania

Przygotowanie ciasta:

  1. Z drożdży , cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody robimy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy oliwę , sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Następnie dodajemy na początek ok. 2/3 szklanki letniej wody.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę.
  4. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Na blat wysypujemy odrobinę kaszy manny, której używamy zamiast mąki.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Proponuję aby na brzegi ciasta nałożyć dookoła niewielką porcję sera i stworzyć moje ulubione serowe brzegi. (tak na marginesie nie rozumiem dlaczego ludzie tak często nie jedzą końcówek od pizzy, dla mnie to grzech)
  8. Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, nałożyć swoje ulubione dodatki, a górę posypać startym serem.

Dodatki, których użyłam:

  • 250 g startego sera typu gouda
  • 150 ml ketchupu
  • 500 g pieczarek podsmażonych z cebulką
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w talarki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 różyczek z brokuła (wcześniej podgotowanych)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • liście bazylii

Pizza-wegetarianska

To jest tylko i wyłącznie moja propozycja, liczę na waszą kreatywność. Jedno czego bym nie zmieniała to podstawa, czyli cudowne ciasto. Założę się, że jak zrobicie blaty z tego przepisu, już nigdy nie będzie szukać żadnego innego. Oboje z mężem się w nim zakochaliśmy, gorąco polecam i smacznego.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>