Dania główne
Zostaw komentarz

Cheeseburgery

Burger

Niebo w gębie to mało powiedziane, może będę nieskromna, jak zwykle :) ale te burgery przebiły wszystko. Idealna kompozycja smaków, aromatów, faktur i kolorów poszczególnych składników, grzechem jest ich nie spróbować…

Bułki do burgerów własnej roboty, znajdziecie tutaj.

Mięso, składniki na 8 sztuk kotletów:

  • 500 g mielonego mięsa (użyłam zwykłego mięsa z szynki wieprzowej)
  • 1 jako
  • 1 mała cebulka posiekana w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie kotletów:

  1. Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy.
  2. Z mięsa formujemy 8 cienkich kotletów mielonych.
  3. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, proponuję bez dodatku tłuszczu po ok. 3 min. z każdej strony.

Sos:

  • 100 ml ketchupu
  • 70 ml musztardy

Oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy i mamy sos idealny :).

Dodatki:

  • sałata
  • ogórek kiszony pokrojony w podłużne plastry
  • czerwona cebula pokrojona w talarki
  • kilka plastrów żółtego sera

Burger

Zaczynamy od przecięcia bułki na pół lub 3 części. Dół i środek smarujemy sosem, dalej kładziemy sałatę, ogórki, mięso, ser, cebulę i całość wieńczymy wierzchem bułki lub powtarzamy ułożenie składników, jeśli chcemy uzyskać wersję double. Jestem tak objedzona, że nie mam siły więcej pisać, spróbujcie sami, a nie będziecie żałować.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>