Ciasta
Zostaw komentarz

Drożdżówka z marmoladą

Drozdzowka-z-marmolada

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, które utrzymuje świeżość nawet przez tydzień, chociaż szczerze wątpię aby komuś udało się uchować te pyszności aż tak długo. Idealne połączenie dla amatorów słodkości. Chrupiąca, waniliowa kruszonka, delikatne ciasto i aromatyczna marmolada skusi każdego. Idealny smakołyk zarówno do herbaty, jak i na miłe rozpoczęcie dnia, do porannej kawusi.

Składniki na prostokątną blachę:

  • 600 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 120 g roztopionego masła
  • rozczyn przygotowany z 40 g świeżych drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki

Na kruszonkę:

  • 1 żółtko
  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy

Marmolada wieloowocowa do przełożenia ciasta 600 g

Przygotowanie ciasta:

  1. Z drożdży , łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn, a następnie odstawiamy go na kilka minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i wbijamy 2 całe jajka.
  3. Mleko podgrzewamy, do temperatury nie większej niż 40 stopni. Do ciepłego mleka dodajemy 120 g masła, które samoczynnie się w nim rozpuści i dodatkowo nieco ostudzi nasz roztwór.
  4. Mleko z masłem wlewamy do miski z mąką, dodajemy tam również wyrośnięte drożdże, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy z nich miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki. Ciasto nie może kleić się nam do rąk, ale nie powinno być również zbyt twarde. Pamiętajcie, że później trzeba będzie je rozwałkować.
  5. Gotowe ciasto należy odstawić do wyrośnięcia, musi ono podwoić swoją objętość.

Moja rada: by przyspieszyć proces wyrastania drożdżówki, można miskę z ciastem włożyć do drugiego naczynia, w którym znajduje się wrzątek. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie gotowe już w 30 min.

  1. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na rozmiar blachy. Wałkujemy 1 część ciasta przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i kładziemy na ciasto połowę marmolady. Przykrywamy to kolejną porcją ciasta ponownie nakładamy marmoladę i na koniec przykrywamy to ostatnim plackiem z ciasta drożdżowego oraz posypujemy obficie kruszonką.

 

Przygotowanie kruszonki:

  1. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, 80 g mąki i żółtko mieszamy ze sobą używając dłoni. Staramy się rozetrzeć masę tak by rozpadała się na drobne kawałeczki.
  2. W razie potrzeby jeśli nasza kruszonka nadal tworzy jedną zbitą bryłę dodajemy jeszcze troszkę cukru i mąki, tak by uzyskać drobne okruchy.

 

Pieczenie:

Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 50 minut. Wierzch musi być złoty, a środek po zanurzeniu drewnianego patyczka powinien być suchy.

Drozdzowka-z-marmolada

Idealna propozycja dla dużych i małych łakomczuchów. Moim skromnym zdaniem zdaniem najlepsze z ciast drożdżowych jakie jadłam. Gorąco polecam, na pewno Wam również zasmakuje.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>