Ciasta
Zostaw komentarz

Ptysie z kremem waniliowym i cukrową chmurką

ptysie

Puszyste, lekkie ptysie z aromatycznym i delikatnym kremem waniliowym, obsypane cukrem pudrem, oto moja najnowsza propozycja. Ciasto ptysiowe, a właściwie parzone przygotowywałam po raz pierwszy. Jest ono nieco dziwne po pierwsze ze względu na swoją konsystencję (moje wyszło bardzo gęste) i niezwykłe właściwości podczas pieczenia. Miło było co jakiś czas zerkać w szybę piekarnika i patrzeć jak ptysie rosną i rosną.

Składniki na ciasto na 20 szt. ptysiów:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 175 g mąki tortowej
  • 4 jajka

Przygotowanie ciasta:

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem.
  2. Do wrzącej wody z masłem przesiewamy 175 g mąki i dalej podgrzewając całość dokładnie łączymy ze sobą. Najlepiej użyć do mieszania zwykłej drewnianej łyżki, gdyż ciasto będzie dość gęste. Mieszamy ciasto do momentu aż mąka połączy się z pozostałymi składnikami, a ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
  3. Gotowe ciasto zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na ok. 30 min.
  4. Do przestudzonego ciasta kolejno wmiksowujemy jaja.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy za jego pomocą okrągłe ptysie.

Pieczenie:

Ptysie pieczemy przez 35 min., w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

Składniki na krem:

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru waniliowego 32g
  • ½ szklanki cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 120 g masła (dodajemy w drugim etapie)

Przygotowanie kremu:

  1. 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy tam cukier i cukier waniliowy. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
  2. 100 ml mleka wlewamy do miski dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnej grudki.
  3. Do gotującego mleka małą strużką powoli wlewamy roztwór powstały z połączenia mleka i mąk , dokładnie mieszając. Masę cały czas gotujemy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.
  5. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo, po 1 łyżce dodajemy do masła naszą masę budyniową i dokładnie miksujemy.
  6. Gotową masę przekładamy do tylki cukierniczej i napełniamy nim nasze ptysie.

ptysie

Cud, miód i malina, te słowa idealnie oddają efekt końcowy. Ciasto parzone możemy wykorzystać na tysiąc różnych sposobów. Oprócz budyniów, śmietan i wszelakich kremów możemy zrobić z niego wytrawną przystawkę, nadziewając nasze maleństwa np. pieczarkami. Możliwości jest wiele, więc do dzieła przyjaciele:).

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>