Ciasta
Zostaw komentarz

Keks najeżony bakaliami

Keks

Powoli ciasta ze świeżymi owocami odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmują tradycyjne wypieki, które możemy przygotować zawsze, kiedy tylko mamy ochotę. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjny, aromatyczny i najeżony bakaliami keks. Szczerze, nie jestem wielką miłośniczką tego rodzaju ciasta, ale ma to swoje ogromne plusy, ja go co chwilę nie podjadam, za to rodzina ma niezłą wyżerkę.

Składniki na keksówkę 11×30 cm:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dużych jaj
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie:

  • 100 g rodzynek namoczonych we wrzątku
  • 100 g pokrojonych moreli suszonych
  • 100 g posiekanych wiśni kandyzowanych
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 50 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
  • 100 g suszonych, posiekanych fig
  • 50 g pokrojonych, suszonych śliwek

Wszystkie bakalie odpowiednio posiekane, pokrojone wrzucamy do jednej miski i wsypujemy do nich łyżkę mąki, w której obtaczamy nasze owoce.

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Białka oddzielić od żółtek. (białka na koniec będziemy ubijać)
  3. Do masy maślano-cukrowej kolejno dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
  4. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste, czym nie należy się martwić.
  5. Do ciasta wsypujemy bakalie obtoczone w mące i całość mieszamy drewnianą łyżką.
  6. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Gotową dodajemy do ciasta i powoli staramy się ją połączyć z resztą składników, za pomocą naszej drewnianej łyżki.
  7. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciacho pieczemy ok. godziny w temp. 175 stopni z termoobiegiem, do suchego patyczka.

Keks

Idealny wypiek na piątek, świątek, czy niedzielę, miłośnicy suszonych owoców na pewno nie przejdą obok niego obojętnie. Nasz keks ma jeszcze jedną ogromną zaletę, a mianowicie możemy go przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, codziennie delektując się niepowtarzalnym smakiem.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>