Ciasta, Przepisy świąteczne
Zostaw komentarz

Wielkanocne zajączki drożdżowe

Drożdżowe_zajączki_wielkanocne

Święta, święta i po świętach, jak mówi stare porzekadło. Jednak podejrzewam, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu nie tylko od święta, ale i w każdy inny dzień roku. Zajączki są słodkie nie tylko pod względem wyglądu, ale co najważniejsze przede wszystkim mają delikatny, niebiański smak i dodatkowo w całym domu unosi się ten charakterystyczny aromat ciasta drożdżowego.

Składniki na 10 sztuk:

  • 600 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • opakowanie suszonych drożdży lub rozczyn przygotowany z 25 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 całe jaja
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu zajączków
  • odrobina marmolady wieloowocowej

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzewamy do maksymalnej temp. 40 stopni i następnie rozpuszczamy w nim masło.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajka, a następnie wlewamy mleko z rozpuszczonym masłem. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 2 części 1/3 i 2/3. Z 2/3 masy formujemy 10 kulek, które utworzą tułów naszego zajączka, a z 1/3 części ciasta wyrabiamy 10 identycznych kulek na główki i niewielki wałek o średnicy ok. 1 cm i długości 10 cm, z którego powstaną uszy. Wałek kroimy pod ukosem nożem, na podłużne kawałeczki o grubości ok. 2 mm, które posłużą nam za uszy.
  • Składamy ze sobą wszystkie części zajączka, łącząc tułów z głową i przytwierdzając do niej uszy, drewnianym patyczkiem.

Pieczenie:

Zajączki pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Drożdżowe_zajączki_wielkanocne_v2

Przygotowywanie tych pyszności to frajda zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych. Zajączki wyszły tak cudowne, że aż szkoda było je jeść. Proponuję, że nasze małe słodziaki dodatkowo nadziać ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Dzieci będą szczęśliwe, dorośli na pewno również…

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>