Ciasta, Przepisy świąteczne

Wielkanocne zajączki drożdżowe

Święta, święta i po świętach, jak mówi stare porzekadło. Jednak podejrzewam, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu nie tylko od święta, ale i w każdy inny dzień roku. Zajączki są słodkie nie tylko pod względem wyglądu, ale co najważniejsze przede wszystkim mają delikatny, niebiański smak i dodatkowo w całym domu unosi się ten charakterystyczny aromat ciasta drożdżowego.

Składniki na 10 sztuk:

  • 600 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • opakowanie suszonych drożdży lub rozczyn przygotowany z 25 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 całe jaja
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania wierzchu zajączków
  • odrobina marmolady wieloowocowej

Przygotowanie:

  • Mleko podgrzewamy do maksymalnej temp. 40 stopni i następnie rozpuszczamy w nim masło.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, drożdże, sól i jajka, a następnie wlewamy mleko z rozpuszczonym masłem. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 2 części 1/3 i 2/3. Z 2/3 masy formujemy 10 kulek, które utworzą tułów naszego zajączka, a z 1/3 części ciasta wyrabiamy 10 identycznych kulek na główki i niewielki wałek o średnicy ok. 1 cm i długości 10 cm, z którego powstaną uszy. Wałek kroimy pod ukosem nożem, na podłużne kawałeczki o grubości ok. 2 mm, które posłużą nam za uszy.
  • Składamy ze sobą wszystkie części zajączka, łącząc tułów z głową i przytwierdzając do niej uszy, drewnianym patyczkiem.

Pieczenie:

Zajączki pieczemy przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Drożdżowe_zajączki_wielkanocne_v2

Przygotowywanie tych pyszności to frajda zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych. Zajączki wyszły tak cudowne, że aż szkoda było je jeść. Proponuję, że nasze małe słodziaki dodatkowo nadziać ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Dzieci będą szczęśliwe, dorośli na pewno również…