Ciasta

Ciasto jogurtowe z nadzieniem czekoladowym

Przepis z cyklu mam tylko pół godziny, a chcę oczarować swoich gości. Ciasto jogurtowe należy do mojego ścisłego kanonu ulubionych słodkości. Jego delikatność, lekkość, a zarazem pyszny wyrazisty smak sprawiają, że bardzo często do niego wracam nie tylko myślamiJ. Jest to równiej kolejna receptura, którą można modyfikować i pozwala nam na uzyskanie zindywidualizowanego przysmaku, z dodatkiem naszych ulubionych owoców, dżemów, czy właśnie jak w moim przypadku kawałków czekolady. Naszemu ciasto można nadać również dowolną formę, nie ma znaczenia czy do jego wypieku użyjemy zwykłej tortownicy, blaszki na muf finy, czy silikonowych foremek w kształcie różnych owadów, tak jak u mnie. Efekt zawsze będzie tak samo zadowalający.

Składniki na ciasto:

  • 140 ml oleju
  • 2 całe jajka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 450 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  1. Jajka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy olej i jogurt. Po upływie minuty powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą masę.
  2. Do naszej masy wsypujemy 450 g mąki, proszek do pieczenia i sodę. Całość ponownie miksujemy mniej więcej przez 2 minuty i to już właściwie koniec.
  3. Na przygotowaną blachę lub foremki nasmarowane tłuszczem nakładamy ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości naszej foremki. Pamiętajcie, że ciasto sporo urośnie.

Jeśli lubimy ciasto czekoladowe to polecam aby część masy połączyć z 2 łyżeczkami kakao. Mając masy w dwóch kolorach można się również troszkę pobawić w tworzenie różnych ciastowych wzorów.

Nadzienie:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki białej czekolady

Czekoladę połamaną w kostki wciskamy w nasze ciasto, tak by była ona całkowicie nim przykryta. Jeśli używamy świeżych owoców nie wrzucamy ich do ciasta zbyt wiele, tak aby uniknąć nadmiaru soku powstałego w wyniku pieczenia, a tym samym zakalca. Owoce z puszki warto oczywiście wcześniej odsączyć z nadmiaru syropu.

Pieczenie:

W zależności od wyboru formy musimy dopasować czas pieczenia. Moje robaczki piekłam ok. 30 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Czy ciasto jest upieczone zawsze można sprawdzić drewnianym patyczkiem. Jeśli po zanurzeniu go w cieście nie jest nim obklejony znaczy, że ciasto gotowe.

ciasto jogurtowe

Waniliowe z czekoladą, czekoladowe z malinami, ciasto jogurtowe w każdej formie smakuje znakomicie. Prostota jego wykonania sprawia, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet całkowity amator wypieków. Dodatkowo nie wymaga ono abyśmy posiadali w domu jakieś skomplikowane składniki czy przyprawy. Myślę, że większość z Was ma je wszystkie w domu i bez zbędnego odwiedzania sklepu jest w stanie od razu ruszyć do pieczenia. Idealny przepis również dla osób, które chcą nieco pobawić się w kuchni ze swoimi pociechami, łącząc przyjemne z pożytecznym. Co ważne ciasto utrzymuje świeżość nawet do tygodnia i doskonale nadaje się np. na drugie śniadanie.