Zupy
Zostaw komentarz

Rosół z kury

rosół z kury

Niedzielny obiad w polskim domu nie może obyć się bez tradycyjnego rosołu z makaronem i świeżą natką pietruszki. Pamiętajmy, że stanowi on również bazę dla innych zup i kremów. Absolutny klasyk, który każdy z nas miał okazję kosztować na pewno nie raz. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie, w jaki sposób przyrządzić nasz rosołek by uzyskać absolutnie idealną kompozycję, o bogatym aromacie warzyw i delikatnej ale wyczuwalnej nucie mięsa drobiowego. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Składniki na 5 porcji:

  • udko, 2 skrzydełka i szyja z wiejskiej kury
  • bukiet jarzyn: 1 marchewka, ćwierć selera, 1 korzeń pietruszki, pół pora i kilka łodyg selera naciowego (można pominąć) pokrojonych w kawałki
  • 2 litry wody
  • sól do smaku
  • opakowanie dobrej jakości makaronu typu wstążki wcześniej ugotowanego
  • kilka łodyg zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy (można od razu pozbyć się skóry, jeśli ktoś woli nieco lżejszą wersję), myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Kurę zalewamy mniej więcej 2 litrami zimnej wody i dosypujemy od razu łyżeczkę soli.
  3. Gotujemy sam wywar mięsny na niewielkim ogniu, aż do momentu gdy na powierzchni naszej zupy nie pojawi się tak zwany „szum”, powstały z gotowania kury. Oczywiście zdejmujemy go i następnie wrzucamy do garnka przygotowane wcześniej jarzyny.
  4. Naszą zupę od momentu dodania warzyw gotujemy jeszcze na niewielkim ogniu przez około godzinę i gotowe.
  5. Gotujemy makaron (jeśli chcemy by się nam nie sklejał należy dodać kilka kropli oliwy lub oleju do wody, w której go gotujemy).
  6. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

rosół z kury

Podobno nie ma nic lepszego na kaca jak rosół. Jak twierdzą nasze babcie, ta zupa idealnie nadaje się również dla osób, które przechodzą wszelkie rodzaju infekcje, gdyż nic tak nie stawia na nogi. Kolejny powód by wybrać tę zupę jest taki, że chętnie zje ją każdy. Osobiście nie znam osoby, która by grymasiła, a dodatkowo doskonale nadaje się również dla dzieci. Pamiętajcie, że może krem z pomidorów z nutą selera i orzeszkami piniowymi brzmi dumnie, lecz klasyka jest zawsze w dobrym tonie i nigdy nam się nie przeje . A klasyka w takim wydaniu zadowoli każdego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>