Zupy
Zostaw komentarz

Chłodnik z botwinki

Chłodnik_v2

Generalnie, jak już wiecie nie gustuję w zupach, chociaż przypomina mi się w tym miejscu cytat z filmu „Daleko od szosy” „(…) Płynne jeść trzeba, płynne (…)”. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję płynnego na zapowiadane od jutra upały, a mianowicie chłodnik z botwinki z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku i rzodkiewek, całość uwieńczona jajkiem na twardo. Danie lekkie, zdrowe, pożywne i dość proste w przygotowaniu. Zaczynamy…

Składniki na 5 porcji:

  • pęczek botwinki
  • 4 świeże ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 szczypior
  • pół cytryny
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Buraczki obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy je wodą. (ok. 500 ml wody)
  2. Buraczki gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie ugotowane buraczki blendujemy, uzyskując w ten sposób krem. Do naszego kremu dorzucamy posiekane listki botwiny i ponownie gotujemy do miękkości. Gotową zupę odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do wystygniętej zupy dodajemy 500 ml jogurtu lub maślanki i całość dokładnie mieszamy.
  4. Pora na doprawienie, wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy, dodajemy odrobinę pieprzu i łyżeczkę cukru, całość mieszamy.
  5. Przed samym podaniem siekamy rzodkiewki, ogórki i szczypiorek. 2/3 warzyw wrzucamy do zupy, a 1/3 zostawiamy do udekorowania wierzchu.
  6. Przelewamy chronik do miseczek, dekorujemy, a całość uwieńczamy ćwiartkami ugotowanych jajek.

Dla zdrowia, urody i dla ochłody…

Chłodnik

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>