Ciasta
Zostaw komentarz

Odrywany chlebek drożdżowy z serem i ziołami

Bułeczkowy-chlebek

Kochani mam dla was super przepis na ekspresowy chlebek składający się z pojedynczych drożdżowych bułeczek. W smaku przypomina nico pizzę, ciasto jest lekkie, pulchne i bardzo aromatyczne. Mi i mężowi bardzo przypadło ono do gustu. Najlepiej bułeczki smakują jeszcze tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu. Jestem jednak przekonana, że nikt nie pogardzi nimi również nieco później, np. przegryzając te pyszności w czasie śniadania.

Składniki na ciasto (na 10 szt. niewielkich bułeczek):

  • 550 g mąki tortowej
  • łyżeczka soli
  • odrobina cukru
  • 40 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
  • 70 g masła
  • 250 ml mleka 1,5%

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę, pokruszone drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski.
  2. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego masła dodajemy szklankę (250 ml) mleka. Całość jeszcze chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu, aż roztwór będzie letni.
  3. Letni roztwór maślano-mleczny przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
  4. Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
  5. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich malutkie bułeczki. Przed położeniem na wysmarowaną blachę, każdą porcję ciasta obtaczamy dokładnie w naszej posypce.

Składniki na posypkę:

  • 50 g startego żółtego sera
  • 4 suszone pomidorki
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorków
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie posypki:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
  2. Pomidorki kroimy bardzo drobno, siekamy liski bazylii, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do rondelka z masłem.
  3. Dodajemy tam jeszcze 2 łyżki aromatycznego oleju z pomidorków suszonych i dwie łyżeczki przyprawy do pizzy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Ser ścieramy na grubych oczkach i również wrzucamy go do rondelka.

Pieczenie:

Bułeczki pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 35 minut.

Bułeczkowy-chlebek_v2

Dzieci Was pokochają za te przepyszne, pulchne maleństwa, ale myślę, że i Wy sami także będziecie zachwyceni. Bułeczki moim zdaniem idealnie pasują do krewetek, czy jako dodatek do dań z grilla. Coś pysznego…Przepis na odrywany

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>