Ciasta, Przepisy świąteczne

Wielkanocna babka marmurkowa z nutą pomarańczową

Wielkanoc, czyli baby, babeczki, mazurki i serniki, na dzisiaj przygotowałam prosty, a zarazem wyśmienity przepis na babę marmurkową z wyczuwalną nutą pomarańczową i intensywnie cytrusowym lukrem. Opierałam się na przepisie z książki kucharskiej Lidla, lecz jak zwykle pozwoliłam sobie na kilka zmian.

Drogie baby i babeczki,
nasmarujcie foremeczki.
Wszystko razem w mig  zmiksujcie
i aromat ten poczujcie.

Gdy kawałek pierwszy zjecie,
w słodszym świecie się znajdziecie.

Składniki na keksówkę:

  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 50 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skóra otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Masło, olej, cukier,cukier waniliowy ubijamy na puszysta masę. Następnie kolejno dodajemy jaja, cały czas miksując.
  2. Do otrzymanej masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i oraz proszek do pieczenia.
  3. Masę dzielimy na 2 części, kto jak woli u mnie 2/3  jasnego ciasta i 1/3 ciemnego.
  4. Do jednej części dodajemy skórę pomarańczową i sok.
  5. Do drugiej części wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy.
  6. Formę dokładnie smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto, naprzemiennie raz jasne, a raz ciemne.

Pieczenie:

Babkę pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, przez około godzinę do suchego patyczka.

Lukier pomarańczowy:

  • 200 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • kandyzowana skóra pomarańczowa do dekoracji

Babka

Przepis banalny,
a efekt finalny,
przyprawi w zachwyt,
zarówno kawalerów,
jak i miłe panny.

Gorąco polecam 🙂