Wielkanoc, czyli baby, babeczki, mazurki i serniki, na dzisiaj przygotowałam prosty, a zarazem wyśmienity przepis na babę marmurkową z wyczuwalną nutą pomarańczową i intensywnie cytrusowym lukrem. Opierałam się na przepisie z książki kucharskiej Lidla, lecz jak zwykle pozwoliłam sobie na kilka zmian.
Drogie baby i babeczki,
nasmarujcie foremeczki.
Wszystko razem w mig zmiksujcie
i aromat ten poczujcie.
Gdy kawałek pierwszy zjecie,
w słodszym świecie się znajdziecie.
Składniki na keksówkę:
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 50 ml oleju
- 1 cukier waniliowy
- 170 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skóra otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Masło, olej, cukier,cukier waniliowy ubijamy na puszysta masę. Następnie kolejno dodajemy jaja, cały czas miksując.
- Do otrzymanej masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i oraz proszek do pieczenia.
- Masę dzielimy na 2 części, kto jak woli u mnie 2/3 jasnego ciasta i 1/3 ciemnego.
- Do jednej części dodajemy skórę pomarańczową i sok.
- Do drugiej części wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Formę dokładnie smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto, naprzemiennie raz jasne, a raz ciemne.
Pieczenie:
Babkę pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, przez około godzinę do suchego patyczka.
Lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- kandyzowana skóra pomarańczowa do dekoracji
Przepis banalny,
a efekt finalny,
przyprawi w zachwyt,
zarówno kawalerów,
jak i miłe panny.
Gorąco polecam 🙂