Ciasta
komentarze: 2

Tort jogurtowo-truskawkowy

Ciasto-jogurtowo-truskawkowe_v2

Imieniny, urodziny, czy też nagły zjazd rodziny… Idealnie nada się zarówno na te wszystkie okazje, jak i niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi, zwłaszcza w letnie popołudnia. Orzeźwiający, lekki jak piórko, no i do tego naprawdę elegancki. Idealna alternatywa dla tradycyjnych, kalorycznych tortów na śmietanie, czy maśle.

Składniki na blachę o średnicy 24 cm:

  • 25 podłużnych biszkoptów
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1500 g truskawek lub innych owoców
  • opakowanie żelatyny w proszku
  • 500 ml jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

  1. Czekoladę łamiemy, przerzucamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia.
  2. Biszkoptom odkrawamy dolną, zaokrągloną część (ok. 1 cm) i kolejno ustawiamy na przygotowanej blaszce. W tym celu krawędź każdego biszkopta smarujemy czekoladą i przykładamy do niego kolejne ciastko (inaczej całość się nam przewróci). Czynność powtarzamy do momentu całkowitego obłożenia biszkoptami krawędzi tortownicy.
  3. Truskawki blendujemy.
  4. 800 ml musu truskawkowego przelewamy do miski, dodajemy 500 ml jogurtu i słodzimy do smaku.
  5. W małym rondelku podgrzewamy 200 ml musu truskawkowego z 10 łyżeczkami żelatyny, do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Ważne żeby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia.
  6. Rozpuszczoną żelatynę w musie stopniowo przelewamy do masy jogurtowo-truskawkowej cały czas energicznie mieszając.
  7. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptami i wstawiamy do lodówki.
  8. Z pozostałych 500 ml musu truskawkowego odlewamy 100 ml i przelewamy do rondelka.
  9. Do 100 ml musu dodajemy 4 łyżeczki żelatyny i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia.
  10. Do 400 ml czystego musu truskawkowego powoli wlewamy mus z żelatyną, ponownie cały czas szybko mieszając. Na koniec gotowy mus słodzimy według uznania.
  11. Mus wylewamy na wierzch masy jogurtowo-truskawkowej, lecz najpierw sprawdzamy czy już zdążyła odrobinę zastygnąć.
  12. Całość dekorujemy świeżymi owocami polanymi resztkami białej czekolady.

Ciasto-jogurtowo-truskawkowe

Takiego tortu nie odmówi nawet osoba będąca na diecie, a co ważne rezygnując z biszkoptów otrzymujemy pyszny deser dla osób będących na diecie bezglutenowej. Doskonale jako owoc przewodni sprawdzą się teraz maliny, czy świeże brzoskwinie, a może chcecie się pobawić i stworzyć deser wielowarstwowy? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę warto.

 

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>