Ciasta
komentarze: 2

Mini drożdżówki z twarogiem i rodzynkami

Mini-drozdzowki-z-twarogiem_v3

Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny temat. Dzisiaj proponuję Wam malutkie, słodziutkie, pyszniutkie drożdżówki z masą twarogową i rodzynkami. Już wszyscy sąsiedzi na pewno poczuli wszechogarniający klatkę schodową zapach ciasta drożdżowego, którego nie można pomylić z niczym innym. Moi drodzy do dzieła…

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 600 g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 całe jaja
  • rozczyn drożdżowy powstały z 40 g świeżych drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach mleka, z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotowujemy rozczyn drożdżowy i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy 2 jaja.
  3. W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka do max temp. 40 stopni.
  4. Do letniego mleka dodajemy 100 g masła i czekamy aż się rozpuści.
  5. Roztwór mleczno-maślany dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
  7. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy zbędnego powietrza i dzielimy na 4 części.
  9. Każdą część rozwalkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycianamy z niego kwadraty o boku ok. 8 cm.
  10. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę masy serowej i sklejamy nasze drożdżówki łącząc ze sobą przeciwległe końce ciasta.
  11. Pieczemy je przez 20 min., w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Składniki na masę serową:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 całe jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie masy serowej:

  1. Rodzynki namaczamy we wrzątku.
  2. Ser, cukier, jaja i mąkę blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. :)

Mini-drozdzowki-z-twarogiem

Jeśli nie przepadacie za twarogiem, doskonale sprawdzi się również ulubiona konfitura, czy marmolada. Obojętnie co do nich dodacie, na pewno będą przepyszne. Zachęcam do działania, bo naprawdę warto.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

  1. An etka says

    Ciasto drożdzowe to nie tylko wdzięczny, ale i mój ulubiony temat :). Zatem zrobienie tych drożdżówek pozostanie tylko kwestią czasu :). Żeby tak dało się szybciej wypróbować tą mnogość przepisów z listy pod tytułem DO ZROBIENIA:)..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>