Ciasta, Dania główne
komentarze: 2

Racuchy drożdżowe z jabłkami, pampuchy

Racuchy-z-jabłkami

Tradycyjna, domowa receptura na najlepsze i najpulchniejsze racuchy pod słońcem. Danie proste, tanie i w miarę szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo możemy się nimi delektować również na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną z obiadu jakieś resztki, na co bym specjalnie nie liczyła. Racuchy, nie od dziś wiadomo są przysmakiem zwłaszcza najmłodszych, także do dzieła.

Składniki na 14 dużych racuchów:

  • 500 g mąki tortowej
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 250 ml kefiru
  • 15 g masła
  • 500 g jabłek naszej ulubionej odmiany

Przygotowanie ciasta:

  1. Mleko podgrzewamy w rondelku do temp. ok. 40 stopni.
  2. Z drożdży, 50 ml ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewamy 500 g mąki, dodajemy łyżkę cukru, cukier waniliowy, 3 całe jaja, 250 ml kefiru.
  4. Masło wrzucamy do rondelka z podgrzanym mlekiem i rozpuszczamy je. Gotowy roztwór przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
  5. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej drewnianą łyżką, a gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  6. W czasie gdy ciasto garuje, obieramy jabłka i kroimy je w niewielkie kawałki.
  7. Do wyrośniętego ciasta wrzucamy pokrojone jabłka i wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po 3 min. z każdej strony.
  9. Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy-z-jabłkami

Jeśli ktoś nie jest miłośnikiem jabłek można je zastąpić np. brzoskwiniami lub suszonymi owocami wszelkiej maści. Do jabłkowej wersji pasuje doskonale cynamon, ja osobiście nie jestem jego miłośniczką także pominęłam.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>