Dania główne
komentarze: 1

Placki z dyni z gulaszem

Placek z dyni z gulaszem

Mój mały debiut, czyli placek z dyni muszę nieskromnie przyznać, że udał się znakomicie. Puszysty, mięciutki o niezwykłym smaku i aromacie doskonale komponował się z wyrazistym smakiem gulaszu, a dodatek natki pietruszki i imbiru dodał całemu daniu niezwykłą świeżość. Na moim stole od zawsze królował placek ziemniaczany,a od dzisiaj dołącza do niego dyniowa koleżanka, która na pewno nie raz i nie dwa pojawi się na moim talerzu.

Składniki na placki (3 duże szt.):

  • 500 g wydrążonej i obranej ze skóry dyni
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 całe jaja
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie placków:

  1. Dynię pozbawiamy pestek i skóry, a następnie kroimy ją na kawałki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Imbir obieramy i również ścieramy na tarce tylko na drobnych oczkach, a następnie dodajemy do utartej dyni.
  3. Do miski z dynią i imbirem dodajemy 2 całe jaja, mąkę, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i równomiernie ją rozprowadzamy.
  5. Placki smażymy po ok. 2,5 minuty z każdej strony.

Składniki gulaszu:

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • pół cebuli
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  •  odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie gulaszu:

  1. Mięso kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka.
  2. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, śliwki i grzybki.
  3. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Gulasz gotujemy na małym ogniu, do czasu aż nasze mięso będzie miękkie.

Placek z dyni z gulaszem to danie, które na pewno zadowoli nawet największych smakoszy. Bogactwo przenikających się aromatów i smaków stanowi nie lada gratkę. Od delikatnej słodyczy dyni, poprzez lekką goryczkę imbiru i subtelny, acz wyczuwalny smak śliwek i grzybów, to niezwykła kulinarna wędrówka, którą polecam do przebycia każdemu.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>