Dania główne

Pierogi z truskawkami

Jako kolejną truskawkową propozycję przygotowałam dla Was przepyszne pierogi. Danie, którym nie pogardzą duzi ani mali smakosze. W robieniu pierogów dopiero raczkuję, i wbrew pozorom wykonanie idealnego ciasta wcale nie jest takie proste. Bardzo ważne jest aby po jego wyrobieniu, odstawić je na jakieś pół godzinki leżakowania. W tym czasie zrobi się mięciutkie i kleiste.

Składanki na ciasto na 15 sztuk:

  • 350 g mąki tortowej
  • 1 całe jajko
  • 125 ml letniej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajo i wlewamy przygotowaną wodę.
  2. Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. (Bardzo ważne jest aby trzymać się proporcji podanych w przepisie, a nie tak jak zwykle wsypywać wszystko  na oko.)
  3. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godzinki na leżakowanie.
  4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy np. szklanką koła.
  5. Na środek każdego pierożka wkładamy 2, 3 truskawki i zlepiamy brzegi ciasta.

Gotowanie:

Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.

Dodatki:

  • jogurt naturalny
  • brązowy cukier
  • mus truskawkowy

Pierogi-z-truskawkami

Kochani jeśli nie uda się Wam skonsumować całej porcji od razu, ugotowane i wystudzone pierogi można bez problemu zamrozić. Chociaż gorąco wierzę w Wasze możliwości i nieposkromiony apetyt :). A już w sobotę przygotuję dla Was ciasto najbardziej truskawkowe z truskawkowych…