Truskawki, truskaweczki, truskawy, czyli moje ulubione owoce sezonowe, które staram się przemycić zwłaszcza w deserach. Dziś pomysł na pyszne, pulchne drożdżóweczki z truskawkami w roli głównej, z dodatkiem budyniu waniliowego i chrupiącej kruszonki. Cudowne, pyszne, aromatyczne, a zarazem sycące, idealne na drugie śniadanie.
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
Na budyń:
- 400 ml mleka 3,2%
- 2 łyżki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:
- Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki tworzymy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy wsypujemy do miski, a następnie dodajemy 2 całe jajka.
- Mleko podgrzewamy do temp. ok. 40 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło.
- Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodajemy roztwór mleczno-maślany i wyrośnięte drożdże.
- Ze wszystkich składników ugniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie gotujemy budyń i kroimy truskawki na mniejsze kawałki. Ważne aby budyń przed nałożeniem na surowe ciasto nie był ciepły.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, a następnie przygniatamy ją na środku tworząc wgłębienie.
- Na każdą drożdżówkę nakładamy łyżkę budyniu i kilka kawałków świeżych truskawek.
- Na koniec obficie obsypujemy nasze ciastka kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 50 g mąki tortowej
Przygotowanie kruszonki:
- Łączymy ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki i zagniatamy. Następnie staramy się z powstałej masy utworzyć niewielkie kawałeczki, rozkruszając ciasto dłonią. W razie potrzeby należy użyć większej ilości mąki i cukru, tak by ciasto rozpadało nam się w dłoniach.
Pieczenie:
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 min.
Idealny deser dla małych i dużych smakoszów ciasta drożdżowego. Co ważne naszymi ciastkami można się cieszyć nawet przez kilka dni. Długo utrzymują one świeżość, lecz nie ma co ukrywać, że najsmaczniejsze są dopiero co wyjęte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe…