Ciasta
Zostaw komentarz

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drozdzowka-z-truskawkami

Truskawki, truskaweczki, truskawy, czyli moje ulubione owoce sezonowe, które staram się przemycić zwłaszcza w deserach. Dziś pomysł na pyszne, pulchne drożdżóweczki z truskawkami w roli głównej, z dodatkiem budyniu waniliowego i chrupiącej kruszonki. Cudowne, pyszne, aromatyczne, a zarazem sycące, idealne na drugie śniadanie.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży

Na budyń:

  • 400 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny mleka i łyżki mąki tworzymy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę, cukier, cukier waniliowy wsypujemy do miski, a następnie dodajemy 2 całe jajka.
  3. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 40 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło.
  4. Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodajemy roztwór mleczno-maślany i wyrośnięte drożdże.
  5. Ze wszystkich składników ugniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki.
  6. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  7. W międzyczasie gotujemy budyń i kroimy truskawki na mniejsze kawałki. Ważne aby budyń przed nałożeniem na surowe ciasto nie był ciepły.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, a następnie przygniatamy ją na środku tworząc wgłębienie.
  9. Na każdą drożdżówkę nakładamy łyżkę budyniu i kilka kawałków świeżych truskawek.
  10. Na koniec obficie obsypujemy nasze ciastka kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki tortowej

Przygotowanie kruszonki:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie wymienione powyżej składniki i zagniatamy. Następnie staramy się z powstałej masy utworzyć niewielkie kawałeczki, rozkruszając ciasto dłonią. W razie potrzeby należy użyć większej ilości mąki i cukru, tak by ciasto rozpadało nam się w dłoniach.

Pieczenie:

Drożdżówki pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 min.

Drozdzowka-z-truskawkami_v2

Idealny deser dla małych i dużych smakoszów ciasta drożdżowego. Co ważne naszymi ciastkami można się cieszyć nawet przez kilka dni. Długo utrzymują one świeżość, lecz nie ma co ukrywać, że najsmaczniejsze są dopiero co wyjęte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe…

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>