Dania główne, Przekąski
Zostaw komentarz

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich

Pewnie powiecie,że ta sałatka jest bardzo niezdrowa ale nikogo jeszcze odrobina chemii nie zabiła, a jej smak jest naprawdę ciekawy i warto sobie na nią od czasu do czasu pozwolić. Kolejna propozycja z cyklu dla każdego coś dobrego, czyli do bazy można wrzucić dosłownie wszystko, na co mamy ochotę. Doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 opakowania zupek chińskich pikantnych
  • 1 opakowanie zupki chińskiej łagodnej
  • puszka kukurydzy
  • 1 duży jogurt naturalny 400 g lub dla osób, które nie muszą liczyć kalorii majonez

Przygotowanie:

  1. Pokrojone w plasterki piersi z kurczaka smażymy bez dodatku żadnych przypraw.
  2. Pokruszone zupki wsypujemy do dużej miski, dodajemy tam również wszelkie przyprawy dołączone do nich w tych małych woreczkach. Całość zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, by nieco nasz makaron zmiękł. (Tylko naprawdę ma tej wody być troszkę ok. szklanki, tak byśmy przypadkiem nie otrzymali zupki, bo tego nie chcemy).
  3. Do napęczniałego makaronu z przyprawami dodajemy usmażonego kurczaka, kukurydzę i mieszamy to wszystko z jogurtem.
  4. Powstała sałatka musi postać kilkanaście minut by wchłonęła jogurt. W razie potrzeby można go dodać nieco więcej, tak by nie rozpadała się, a była zwarta.
  5. Można dorzucić do niej również czerwoną fasolę, czy ogórki konserwowe. Ja nie jestem amatorką, ani jednego ani drugiego, dlatego pozostałam przy wersji podstawowej.

Szybka, prosta, a zarazem oryginalna – coś dla amatorów wyrazistych smaków i aromatów. Jeśli ktoś z Was woli nieco łagodniejsze klimaty, to polecam odwrócić proporcje i wykorzystać 3 zupki łagodne, a jedną ostrą. Pamiętajcie, żeby nie dodawać do mięsa żadnych przypraw, gdyż w przeciwnym razie sałatka nie będzie nadawała się do jedzenia. Te oleje smakowe i zestawy ziół dołączone do zupek nadają jej dość słonawy posmak. Gorąco polecam wszystkim zabieganym.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>