Desery
Zostaw komentarz

Naleśniki z twarogiem i musem jabłkowym

Naleśniki

Klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka, czyli danie, po które chętnie sięga chyba każdy z nas. Na słodko i słono, z czekoladą lub kurczakiem, na ciepło lub jako zimna przekąska, smakują zawsze, wszędzie, pod każdą postacią i o każdej porze. Ja przygotowałam na dzisiaj typowo jesienne połączenie smaków, a mianowicie naleśniki z twarogiem i rodzynkami oraz z musem jabłkowym i żurawiną.

Składniki na ciasto (na 7 naleśników):

  • szklanka mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • 2 duże jaja

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki z naszej listy wrzucamy do miski i miksujemy przez ok. 2 minuty, do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  2. Jeśli ciasto nie będzie dobrze rozlewało się na patelni znaczy, że jest zbyt gęste i należy dodać jeszcze nieco mleka.
  3. Polecam smażyć naleśniki bez dodatku żadnego tłuszczu. W tym celu należy dobrze rozgrzać naszą patelnię i do dzieła. Smakiem nie będą się one różniły od tych przygotowywanych na oleju, a unikniemy nieprzyjemnego zapachu, no i zbędnych kalorii :). Powiem jeszcze, że nawet nie trzeba będzie myć po nich patelni, a jedynie przetrzeć kawałkiem papierowego ręcznika. :)

Przygotowanie masy serowej:

Opakowanie półtłustego twarogu tj. 250 g miksujemy z cukrem waniliowym, odrobiną cukru pudru i trzema łyżkami śmietany 12%, aż do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki namaczamy we wrzątku. Po kilku minutach odsączone i miękkie rodzynki dodajemy do masy serowej i gotowe.

Przygotowanie musu jabłkowego:

Bierzemy dwie sporej wielkości renety, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobne kawałki. Tak przygotowane jabłka smażymy w garnku z niewielką ilością cukru, do czasu aż owoce się rozpuszczą i powstanie mus. Pod koniec gotowania wrzucamy do jabłek garść suszonych żurawin.

Naleśniki

O ile naleśniki z twarogiem nie okazały się w tym przypadku moim faworytem, za to zajadał się nimi mój małżonek, o tyle te z jabłkami i żurawiną były przepyszne. Jeśli ktoś nie ma czasu na pieczenie szarlotki, to śmiało można ją zastąpić właśnie takimi naleśnikami, delikatne ciasto, kwaskowate jabłka i cudownie słodka żurawina, to połączenie iście idealne. Smacznego!

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>