Desery

Rurki z bitą śmietaną

Jeden z ulubionych deserów z dzieciństwa, wersja którą dzisiaj polecam nieco różni się od klasycznych rurek z kremem, jakie wszyscy doskonale znamy. Polecam smakołyki zrobione z ciasta francuskiego, obficie obsypane cukrem gruba rafinada, wypełnione po brzegi masą śmietanową Jednak żeby się zabrać do ich robienia, musimy posiadać specjale foremki do wypiekania rurek, które są dostępne chociażby w sklepach internetowych, w minimalnej ilości 10 szt.

Składniki na 20 szt. rurek:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 275g)
  • cukier gruba rafinada
  • 1 jajko

Przygotowanie korpusów rurkowych:

  1. Piec nagrzewamy do 180 stopni i ustawiamy termoobieg.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ciasto kroimy poziomo na 10 długich pasków.
  4. Foremki dokładnie smarujemy masłem.
  5. Bierzemy pasek ciasta i okręcamy go na naszej foremce, zaczynając od jej grubszej strony. Gotową rurkę moczymy w rozbełtanym jajku i obklejamy grubym cukrem.

Pieczenie:

Rurki pieczemy przez 20 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Nadzienie z bitej śmietany:

  • 400 ml śmietany 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 opakowania śmietan fix

Przygotowanie śmietany:

  1. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i wsypujemy fiksy do śmietany.
  2. Gotowe rurki wypełniamy przygotowaną masą za pomocą tylki cukierniczej.

Rurki-z-kremem

Wspaniały przysmak dla wszystkich łasuchów, zapewniam, że tym deserem sprawicie taką sama radość zarówno małym, jak i dużym łakomczuchom.