Jeden z ulubionych deserów z dzieciństwa, wersja którą dzisiaj polecam nieco różni się od klasycznych rurek z kremem, jakie wszyscy doskonale znamy. Polecam smakołyki zrobione z ciasta francuskiego, obficie obsypane cukrem gruba rafinada, wypełnione po brzegi masą śmietanową Jednak żeby się zabrać do ich robienia, musimy posiadać specjale foremki do wypiekania rurek, które są dostępne chociażby w sklepach internetowych, w minimalnej ilości 10 szt.
Składniki na 20 szt. rurek:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 275g)
- cukier gruba rafinada
- 1 jajko
Przygotowanie korpusów rurkowych:
- Piec nagrzewamy do 180 stopni i ustawiamy termoobieg.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto kroimy poziomo na 10 długich pasków.
- Foremki dokładnie smarujemy masłem.
- Bierzemy pasek ciasta i okręcamy go na naszej foremce, zaczynając od jej grubszej strony. Gotową rurkę moczymy w rozbełtanym jajku i obklejamy grubym cukrem.
Pieczenie:
Rurki pieczemy przez 20 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Nadzienie z bitej śmietany:
- 400 ml śmietany 30 %
- cukier puder do smaku
- 2 opakowania śmietan fix
Przygotowanie śmietany:
- Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i wsypujemy fiksy do śmietany.
- Gotowe rurki wypełniamy przygotowaną masą za pomocą tylki cukierniczej.
Wspaniały przysmak dla wszystkich łasuchów, zapewniam, że tym deserem sprawicie taką sama radość zarówno małym, jak i dużym łakomczuchom.