Ciasta

Jagodzianki

Co roku sobie obiecuję, że je zrobię, a tu rachu ciachu i po sezonie jagodowym. Nareszcie mi się udało,pulchne, słodziutkie bułeczki z lekko kwaskowatym nadzieniem ze świeżych jagód . Co ciekawe obliczając koszt przygotowania 1 szt., to waha się on w granicach złotówki, a cukiernie karzą sobie słono płacić za te sezonowe słodkości. Także Kochani na jagody, na jagody…

Składniki na ciasto na 12 szt. jagodzianek:

  • 600 g mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 g świeżych jagód

Przygotowanie ciasta:

  1. Z drożdży, odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewamy 600 g mąki, dodajemy cukier i wbijamy 2 jajka.
  3. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 35 stopni, do ciepłego mleka dodajemy 80 g masła i czekamy aż się w nim rozpuści.
  4. Do miski z mąką przelewamy roztwór mleczno-maślany, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej mąki, tak by ciasto nie przyklejało się nam do rąk.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 45 min.
  6. Gotowe ciasto dzielimy na 12 porcji. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Na środek każdego placka drożdżowego nakładamy solidną łyżkę świeżych jagód.
  7. UWAGA! Jagody należy wcześniej obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, dzięki czemu wycieknie mniej soku. W tym celu do miski, w której się znajdują wsypujemy łyżkę mąki i podrzucamy owoce, tak by wszystkie się pokryły delikatnym mącznym puchem.
  8. Placuszki sklejamy na górze i rolujemy naszą bułeczkę, tak by miała ładny kształt. Gotową jagodziankę odkładamy na formę obłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Jagodzianki pieczemy ok. 25 min. w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g masła
  • 1 żółtko (białko przelewamy do osobnej miseczki, będziemy nim smarować nasze jagodzianki, by ładnie się błyszczały i zarumieniły)
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wszystkie wyżej wymienione składniki zagniatamy razem, a następnie staramy się uzyskać fakturę kruszonek. Jeśli masa jest zbyt mokra i nie chce się rozdzielać dodajemy jeszcze troszkę cukru lub mąki.
  2. Jagodzianki najpierw smarujemy białkiem, a następnie obsypujemy kruszoną.

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Oba składniki mieszamy ze sobą i smarujemy nim przestygnięte jagodzianki.

Jagodzianki

Sezon jagodowy wkrótce odejdzie w zapomnienie, ale w przypadku tego przepisu doskonale sprawdzą się również domowe przetwory. Nadzieniem może być dżem, konfitura, czy frużelina, a nawet kawałki czekolady. Dodam jeszcze, że bułeczki zachowują świeżość do 3 dni.