Co roku sobie obiecuję, że je zrobię, a tu rachu ciachu i po sezonie jagodowym. Nareszcie mi się udało,pulchne, słodziutkie bułeczki z lekko kwaskowatym nadzieniem ze świeżych jagód . Co ciekawe obliczając koszt przygotowania 1 szt., to waha się on w granicach złotówki, a cukiernie karzą sobie słono płacić za te sezonowe słodkości. Także Kochani na jagody, na jagody…
Składniki na ciasto na 12 szt. jagodzianek:
- 600 g mąki tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 500 g świeżych jagód
Przygotowanie ciasta:
- Z drożdży, odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy 600 g mąki, dodajemy cukier i wbijamy 2 jajka.
- Mleko podgrzewamy do temp. ok. 35 stopni, do ciepłego mleka dodajemy 80 g masła i czekamy aż się w nim rozpuści.
- Do miski z mąką przelewamy roztwór mleczno-maślany, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej mąki, tak by ciasto nie przyklejało się nam do rąk.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 45 min.
- Gotowe ciasto dzielimy na 12 porcji. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Na środek każdego placka drożdżowego nakładamy solidną łyżkę świeżych jagód.
- UWAGA! Jagody należy wcześniej obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, dzięki czemu wycieknie mniej soku. W tym celu do miski, w której się znajdują wsypujemy łyżkę mąki i podrzucamy owoce, tak by wszystkie się pokryły delikatnym mącznym puchem.
- Placuszki sklejamy na górze i rolujemy naszą bułeczkę, tak by miała ładny kształt. Gotową jagodziankę odkładamy na formę obłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Jagodzianki pieczemy ok. 25 min. w temp. 175 stopni z termoobiegiem.
Składniki na kruszonkę:
- 40 g masła
- 1 żółtko (białko przelewamy do osobnej miseczki, będziemy nim smarować nasze jagodzianki, by ładnie się błyszczały i zarumieniły)
- 1 cukier waniliowy 16 g
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
Przygotowanie kruszonki:
- Wszystkie wyżej wymienione składniki zagniatamy razem, a następnie staramy się uzyskać fakturę kruszonek. Jeśli masa jest zbyt mokra i nie chce się rozdzielać dodajemy jeszcze troszkę cukru lub mąki.
- Jagodzianki najpierw smarujemy białkiem, a następnie obsypujemy kruszoną.
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Oba składniki mieszamy ze sobą i smarujemy nim przestygnięte jagodzianki.
Sezon jagodowy wkrótce odejdzie w zapomnienie, ale w przypadku tego przepisu doskonale sprawdzą się również domowe przetwory. Nadzieniem może być dżem, konfitura, czy frużelina, a nawet kawałki czekolady. Dodam jeszcze, że bułeczki zachowują świeżość do 3 dni.