Przekąski
komentarze: 2

Przekąska z wędzonym łososiem na krakersie

Losos na krakersie

Przekąski, drobne, cudowne, piękniutkie kąski,

po które z chęcią sięgają zachłanne, ludzkie rączki.

Taki mały rym na dobry początek :). Co tu dużo mówić, rodzinny i oryginalny przepis, który pochodzi od mojej kuzynki Magdy, na pyszną i lekką przekąskę, która jest idealna niemal na każdą okazję. Podczas zabawy sylwestrowej te malutkie pyszności cieszyły się największym wzięciem i uznaniem wśród bawiących się gości.

Składniki nadzienia na 25 krakersów:

  • 150 g łososia wędzonego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • łyżka majonezu (polecam majonez Hellmans light, naprawdę pyszny, a o połowę kalorii mniej)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Łososia i jajka kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy i dorzucamy do reszty.
  2. Do pokrojonych składników dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy całość solą i pieprzem.
  3. Celem uzyskania estetycznego wyglądu naszej przekąski, możemy nakładać farsz przy użyciu dekoratora do kremów. Pamiętajcie by wybrać końcówkę z jak największym otworem, by nasza masa mogła się przecisnąć.
  4. Całość dekorujemy świeżymi gałązkami koperku.

Losos na krakersie

Małe, a cieszy i to nawet bardzo. Proste, a zarazem wysmakowane połączenie kilku ogólnodostępnych składników, w nieco innej odsłonie. U nas w domu zazwyczaj ten farsz podaje się w korpusach babkowych, lecz z racji braku ich dostępności wpadłam na pomysł z krakersami, który doskonale się sprawdził. Jeszcze tylko jedna uwaga pamiętajcie aby nie nakładać farszu na krakersy z dużym wyprzedzeniem, gdyż po kilku godzinach mogą one nieco zmięknąć.

Komentarzy: 2

  1. Ewciako says

    Czy mase mozna przygotowac na 1-2 dni przed przyjeciem, czy traci ona na smaku po takim czasie?

    • Anna Gerlecka says

      Witam, niestety masy nie można przygotować zbyt wcześnie ze względu na obecność szczypiorku, który ma tendencję do szybkiego psucia. Maksymalnie można ją przygotować na jeden dzień przed przyjęciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>