Chałka to doskonały smakołyk, który idealnie pasuje na sobotnie, leniwe śniadanko. Moja ulubiona kompozycja to chałka z dużą ilością masła i powideł najlepiej domowej roboty. Idealnie smakuje również z dodatkiem wędlin i warzyw. Subtelnie słodka, mięciutka, rozpływająca się w ustach z dodatkiem chrupiącej kruszonki, zadowoli łasucha w każdym wieku.
Składniki na jedną dużą chałkę lub dwie małe:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml letniego mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 duże rozbełtane jajo
- 30 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Ciasto na chałkę
- Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny cukru przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 10 min.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozbełtane jajo.
- W rondelku podgrzać mleko, tak by było ono letnie. Do letniego mleka wrzucić masło i poczekać aż się roztopi.
- Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem.
- Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto, o takiej konsystencji by nie przywierało do dłoni.
- Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę czasu.
- Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 4 równe części, z których rolujemy jednakowej długości wałki (każdy z nich powinien mieć ok 40 cm). Wszystkie elementy zlepiamy ze sobą na samej górze, a następnie zaczynamy zaplatać z nich warkocz.
- Uformowaną chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu jej skórka będzie się ładnie świecić.
Kruszonka
- Do miski wsypujemy odrobinę cukru, mąki, cukier waniliowy i dodajemy do tego kurze żółtko.
- Ręcznie zagniatamy całość i delikatnie w palcach kruszymy. Jeśli masa będzie za bardzo kleista dodajemy więcej mąki i cukru, aż do uzyskania drobnych grudek.
- Przygotowaną kruszonką posypujemy obficie całość ciasta i wkładamy do pieca.
Pieczenie
Przez pierwsze pół godziny pieczemy chałkę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nastawiamy nasz piekarnik na kolejne 20 min. program góra-dół i temperaturę 170 stopni. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku dopieczone.
Ciasto, z którego przygotowuje się tą cudowną i przepyszną chałkę równie dobrze nadaje się do wypieku drożdżowych bułeczek z nadzieniem, maślanych warkoczy i innych słodkości. To co zrobimy z tego ciasta jest ograniczone tylko i wyłącznie przez naszą wyobraźnię. Równie dobrze w przepisie można pominąć cukier i przygotować z ciasta wytrawne paszteciki. Masa idealnie nadaje się do wałkowania i łatwo nadać jej pożądany kształt, życzę Wam owocnej i udanej zabawy.