Przekąski
Zostaw komentarz

Mini tarty z warzywami

mini tarta

Piękne, kuszące i bardzo smaczne wytrawne babeczki, które okazały się znakomitym dopełnieniem dania głównego, na które składała się pierś z kurczaka nadziewana oscypkiem, w szynce parmeńskiej. Bakłażany, cukinie i marchewka doskonale sprawdziły się w roli nadzienia, a dodana do nich odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej i kolorowego pieprzu znacznie wzbogaciła ich smak.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej lub pełnoziarnistej
  • 150 g masła zimnego!
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek bardzo zimnej wody

 Przygotowanie ciasta na 12 szt. tartoletek:

  1. Z mąki, zimnego masła, soli i wody zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim foremki do tartoletek.
  2. Tak przygotowane ciasto wstawiamy w foremkach na 40 minut do lodówki.
  3. Po schłodzeniu nakłuwamy ciasteczka widelcem, tak by w czasie pieczenia nie robiły się na nich bąble.
  4. Schłodzone spody tartoletek wkładamy na 8 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i funkcją grzania od dołu, celem podpieczenia.
  5. Po 8 min. wyjmujemy tartoletki na chwilę z pieca i nakładamy na nie wszystkie dodatki oraz zalewamy przygotowanym sosem. (o dodatkach i sosie poniżej).
  6. Całość wkładamy ponownie do pieca na ok 20 min. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nasze urocze tarto letki są już upieczone.

 Składniki na sos:

  • 150 ml śmietany 12%
  • 3 całe jajka
  • 70 g startego sera np. goudy
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki wrzucamy do miski,  mieszamy ze sobą i sos gotowy. Zalewamy nim tartę i wkładamy ją do pieca.

Składniki nadzienia:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie nadzienia:

  1. Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie najlepiej obieraczką do warzyw ścinamy z niej bardzo cieniutkie plasterki. Podobnie postępujemy z bakłażanem i cukinią, które również za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie plastry.
  2. Bakłażana pokrojonego na paseczki posypujemy odrobiną soli , tak by nieco zmiękł.
  3. W podpieczonych tartoletkach układamy nasze warzywa. Najpierw jednak do każdej z nich wlewamy po 2 łyżki przygotowanego wcześniej sosu. Zaczynamy warzywną kompozycję od krawędzi, stopniowo przechodząc do środka foremki. I tak dla uzyskania optymalnego efektu na przemian układamy bakłażana, marchewkę i cukinię. Wierzch skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
  4. Przygotowane i nadziane tartoletki wkładamy do nagrzanego pieca.

Pieczenie:

Nasze tarty pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Wiele osób uważa, że najpierw je się oczami, ja przychylam do tego stwierdzenia. Wygląd tych babeczek sprawia, że rzeczywiście chcemy mówiąc kolokwialnie pożreć je wzrokiem. Błyszcząca skórka bakłażana, intensywna zieleń cukinii i głęboki pomarańcz marchewki sprawiają, że ciężko oderwać od nich wzrok, a aromat świeżo zmielonego pieprzu i gałki dodatkowo podkręca nasze zmysły. Gorąco polecam.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>