Ciasta
komentarze: 2

Brownie z kremem czekoladowym i malinami

Brownie-z-kremem-czekoladowym-i-malinami_v2

Mój mąż wielokrotnie powtarzał, że świat powinien usłyszeć o tym przepisie, a wręcz wyrazem egoizmu jest zatrzymywanie tej receptury wyłącznie dla siebie. Także Kochani, dzielę się z wami tym bajecznie prostym przepisem na przepyszne, wilgotne, intensywnie czekoladowe brownie z kremem na śmietanie i musem malinowym. Muszę przyznać, że mimo, iż zazwyczaj unikam kalorycznych deserów, ten był wart grzechu.

Składniki na spód Brownie na prostokątną formę:

  • 2 jajka
  • pól szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Przygotowanie ciasta:

  1. Do małego rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę i masło, a następnie na niewielkim ogniu rozpuszczamy, cały czas mieszając.
  2. Do miski wlewamy białka jaj i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania po troszku dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Do ubitej piany kolejno wmiksowujemy żółtka, a następnie wlewamy masę czekoladowo-maślaną. Całość dokładnie mieszamy drewnianą szpatułką.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Nasze brownie pieczemy ok. 30 min., w temp. 175 stopni z termo obiegiem.

UWAGA! Brownie pieczemy z udziałem pary wodne,j w tym celu do piekarnika wkładamy dodatkową blachę z wrzącą wodą.

  1. Gotowe Brownie studzimy, wyswobadzamy z papieru do pieczenia i przekładamy na docelowy talerz, na którym je podamy.

Przygotowanie musu malinowego:

  1. 300 g malin wrzucamy do rondelka i gotujemy przez chwilę na wielkim ogniu, słodzimy do smaku i na koniec powoli dodajemy 3 łyżeczki żelatyny. Całość gotujemy do momentu aż żelatyna się rozpuści.
  2. Połowę musu malinowego wykładamy na spód brownie.

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml kremówki dobrze schłodzonej
  • cukier puder
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie masy śmietanowej:

  1. Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy. Na koniec gdy jest już sztywna dodajemy odrobinę cukru i kakao. Całość ponownie miksujemy.
  2. Do ubitej śmietany dodajemy pozostały mus malinowy i mieszamy całość łyżką.
  3. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta.

Brownie-z-kremem-czekoladowym-i-malinami

Celem uzyskania tak spektakularnego efektu jak u mnie J całość dekorujemy świeżymi owocami. Tym ciastem sprawiłam ogromną radość całej rodzinie, która licznie przybyła na moje imieniny. Na pewno niejednokrotnie będę powracać do tego przepisu, bo połączenie malin i czekolady jest jednym z moich ulubionych.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>