Ciasta, Przepisy świąteczne

Tradycyjne pierniczki świąteczne

Tak jak nie ma Wielkanocy bez bab i mazurków, tak nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych, pachnących przyprawami korzennymi pierniczków. Ich ogromną zaletą jest to ,że nie trzeba czekać z przygotowaniem ciasteczek do samych świąt, a można, a nawet należy je zrobić nieco wcześniej by zmiękły i nabrały niepowtarzalnego smaku.

Składniki na 2 blaszki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g miodu (125 g naturalnego i 125 g sztucznego, gdyż jeśli użyjemy tylko prawdziwego miodu nasze pierniki będą zbyt twarde)
  • 200 g cukru
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski razem z sodą.
  2. Miód, masło, kakao i przyprawy do piernika podgrzać w rondelu celem uzyskania jednolitej masy. Nieco przestudzić.
  3. Przestudzoną masę przelać do miski z mąką i delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać cukier i 2 całe jajka.
  5. Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Będzie ono dość twarde ale nie ma co się martwić.
  6. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, a następnie wycinamy z nich dowolne kształty.

Pieczenie:

Pierniczki pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 13 min. Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w puszce.

pierniki

Jeśli ktoś z Was nie ma pomysłu na prezent dla bliskich, a nie chce podarować kolejnego zestawu kosmetyków, to zachęcam do samodzielnego wykonania tych łakoci i podzielenia się nimi, z tymi którzy są dla nas wyjątkowi i najważniejsi. Udanych wypieków, a już wkrótce przepis na keks.