Ciasta

Tort Pawłowej

Klasyczny, ponadczasowy, a do tego prosty przepis na tradycyjny torcik bezowy z masą śmietanową i świeżymi owocami, czyli tort Pawłowej. Jego wygląd i smak zaspokoi najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Jeśli chodzi o przygotowanie tortu, to naprawdę nie ma nic prostszego, jedynie wypiek bezy wymaga sporo czasu. Na bezowe krążki musimy poświęcić w sumie ok. 5 godzin, oczywiście można je zastąpić tymi sklepowymi, lecz tylko w awaryjnych sytuacjach.

Beza

Upieczenie idealnej  bezy nie jest rzeczą łatwą ani małą, lecz dzięki moim dokładnym wskazówkom, bez problemu osiągniecie oczekiwany efekt. Nasza beza będzie chrupiąca i krucha z zewnątrz, jej środek musi zaś zostać nieco ciągnący.

Składniki na 2 krążki bezowe o średnicy 24 cm.:

  • 10 białek jaj (użyłam najmniejszych jaj wielkości M)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie bezy:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i wlewamy je do sporej miski, w której będziemy je ubijać.
  2. Ubijamy białka na gęstą pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Ostatni etap to dodanie łyżki mąki ziemniaczanej i ponowne zmiksowanie wszystkich składników.
  4. Przygotowujemy dwie blachy i dwa duże arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich za pomocą okrągłej formy odciskamy kształt krążków o średnicy 24 cm., tak aby łatwiej nam było uformować bezy.
  5. Masę dzielimy na 2 części i przekładamy na arkusze papieru. Staramy się równo rozsmarować masę.

Pieczenie bezy:

  1. Piec nagrzewamy do 180 stopniu i ustawiamy funkcję termoobiegu.
  2. Pieczemy naszą bezę według następującego schematu:
  3. 10 min.  – 180 stopni termoobieg;
  4. 120 min. – 140 stopni termoobieg;
  5. 120 min. – 110 stopni termoobieg;
  6. następnie wyłączamy piec i zostawiamy naszą bezę w środku, do momentu całkowitego wystygnięcia piekarnika.

Masa śmietanowa

Składniki na masę śmietanową:

  • 800 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 4 opakowania śmietan fixu Dr Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie masy śmietanowej:

  1. Śmietanę ubijamy.
  2. Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i wsypujemy 4 opakowania śmietan fixu, który sprawia, że nasza śmietana nie podchodzi wodą i jest bardziej gęsta.
  3. Wszystko dokładnie miksujemy.

Mus malinowy

Składniki na mus malinowy:

  • 500 ml zmiksowanych malin
  • odrobina cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej w proszku

Przygotowanie musu malinowego:

  1. Zmiksowane owoce przekładamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy żelatynę. Całość chwilkę podgrzewamy, cały czas mieszając (nie zagotowujemy!).
  2. Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia.

Dekoracja:

  • świeże maliny i truskawki z pozostawionymi szypułkami

Połączenie tortu w całość:

  1. Na docelową paterę, na której będzie serwowany tort, przekładamy jeden krążek bezowy.
  2. Na bezę nakladamy 4/5 masy śmietanowej.
  3. Na masę śmietanową nakładamy 3/4 musu malinowego.
  4. Całość przykrywamy drugim krążkiem bezowym.
  5. Na środek wierzchniego krążka rozsmarowujemy pozostałą część bitej śmietany, a na niej robimy kleksy z musu malinowego.
  6. Całość ozdabiamy świeżymi owocami.

tort-pavlova

Mam nadzieję, że sposób w jaki rozpisałam kolejne etapy pracy nad tortem Pawłowej, będzie dla was zrozumiały i czytelny. Przepis wydaje się strasznie długi i skomplikowany, ale czego się nie robi by osłodzić życie sobie i najbliższym.