Ciasta
Zostaw komentarz

Tarta pełnoziarnista ze śliwkami

Tarta-pelnoziarnista-ze-sliwkami_v1

Wpadła gruszka do fartuszka,

a za gruszką dwa jabłuszka,

a śliweczka wpaść nie chciała,

bo śliweczka niedojrzała.

Tak mnie jakoś wzięło na wierszyk z dzieciństwa, ale było nie było, nieco nawiązuje on do naszego dzisiejszego tematu, czyli śliwki w roli głównej. Pewnie większości z Was ten owoc kojarzy się z końcem lata, ale to że skończyły się wakacje, czyli najbardziej barwny okres w roku, nie znaczy, że na naszych talerzach musi być nudno. Śliwki są jednym z moich ulubionych owoców, w przyszłym tygodniu zabieram się za smażenie długo wyczekiwanych powideł. Na dzisiaj mam dla was nieco szybszą propozycję na kruchą, wyrazistą w smaku, z dodatkiem wyrazistej nuty śliwkowej – tartę pełnoziarnistą.

Mus śliwkowy:

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżeczki cukru

Śliwki podsmażamy na niewielkim ogniu z dodatkiem cukru, do moment aż nieco zmiękną i puszczą sok, ale pamiętajmy, że chcemy aby owoce się nie rozpadły. Gotowe śliwy odstawimy do przestudzenia.

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania gotowego ciasta
  • odrobina cukru gruba rafinada do obsypania brzegów

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie wyżej wymienione składniki (za wyjątkiem oczywiście jaja i cukru gruba rafinada) łączymy ze sobą i wyrabiamy z nich jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 30 cm.
  4. Na ciasto przekładamy lekko przesmażone śliwki, pamiętając o tym by zostawić ok. 5 cm brzeg pustego ciasta (śliwki można zasypać niewielką ilością mąki, która ma na celu wchłonięcie nadmiaru soku, wyciekającego z owoców podczas pieczenia).
  5. Brzegi ciasta zawijamy do środka i smarujemy je rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy cukrem.

Pieczenie:

Tartę pieczemy ok. 45 min.w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

Tarta-pelnoziarnista-ze-sliwkami_v2

Wszyscy, którzy mięli okazję spróbować tej pyszności, śmiali się, że ciacho wygląda jak owocowa pizza. Tak między nami mówiąc, do jej krojenia użyłam nawet radełka do pizzy. Wyrazisty smak, niebiański aromat, czego chcieć więcej.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>