Ciasta

Tarta czekoladowa z nadzieniem jogurtowo-waniliowym i owocami

Kochani, mam dla Was prawdziwe delicje. Dzisiaj nie liczymy kalorii, tylko delektujemy się smakiem naszej pysznej i cudownej tarty, z mnóstwem letnich dobroci na wierzchu. Nie wierzę, żeby ktoś był w stanie się jej oprzeć.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżek zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

  1. Ze wszystkich składników dynamicznie zagniatamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, nasze ciacho rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przekładamy je na nią, dociskamy do brzegów foremki, a ewentualne odstające resztki wyrzucamy lub uszczelniamy dno naszej tarty.
  4. Tartę pieczemy ok. 35 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem. (Wszyscy piszą, żeby na wierzch wysypać groch lub fasolę. Ja się nigdy w to nie bawię, po prostu nakłuwam całe ciasto, a w razie potrzeby czynność powtarzam w trakcie pieczenia, usuwając z ciasta bąble powietrza.
  5. Dopiero na już upieczoną tartę wlewamy nasze nadzienie.

Składniki nadzienia:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 budyń waniliowy suchy
  • Cukier puder według uznania
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 całe jajka

Przygotowanie nadzienia:

  1. Wszystkie wymienione powyżej składniki dokładnie mieszamy ze sobą najlepiej za pomocą miksera i odstawiamy na kilka minut.
  2. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 z termoobiegiem, na ok. 30 min., do momentu aż masa się zetnie.
  3. Po upieczeniu tartę chłodzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  4. Całość dekorujemy ulubionymi owocami.

Tarta-z-jogurtem

Nie tylko ładna i elegancka, ale przede wszystkim pyszna… Myślę, że w tym przypadku nie potrzeba dodatkowej zachęty.