Ciasta

Placek świętojański

Nareszcie propozycja dla tych, którzy wolą desery w nieco kwaśniejszej wersji. Podaję przepis na moje eksperymentalne ciasto z dodatkiem mocno kwaskowatego musu z owoców leśnych, rabarbaru i agrestu, a wszystko to podane na jedwabistym budyniu śmietankowym.

Składnik na ciasto, na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm:

Ciasto zrobiłam w zasadzie takie jak na szarlotkę, tylko nieco zmniejszyłam proporcje:

  • 70 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 całe jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g mąki tortowej

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło, jajo, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy z tych składników jednolitą masę.
  2. Następnie dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Do ciasta dosypujemy proszek do pieczenia i pozostałą część mąki. Całość dokładnie wyrabiamy tym razem już ręcznie. Jeśli ciasto będzie kleiło się nam do rąk, dosypujemy do niego nieco więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. 1/3 zostawiamy na paski, a 2/3 równomiernie rozkładamy na posmarowanej masłem blaszce.
  5. Następnie na surowe ciasto rozkładamy ugotowany, gorący budyń. Na wierzch zaś, wylewamy ciepły mus owocowy.
  6. Ciasto, które nam pozostało rozwałkowujemy i wycinamy z niego paseczki, które nakładamy na mus (ja zazwyczaj robię z nich na górze kratkę).

Składniki na mus owocowy:

  • 1000 g mrożonych lub świeżych owoców różnej maści (osobiście użyłam 1 opakowania mieszanki kompotowej 450g, ok. 200 g mrożonych malin i słoika 450 ml gotowego musu z rabarbaru, który przygotowałam latem . Jeśli również użyjecie rabarbaru to trzeba liczyć się z tym, że nasza blacha zostanie przez kwas w nim zawarty nieco zniszczona);
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny na 1000 ml musu owocowego

Przygotowanie musu:

  1. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, do czasu aż zmiękną i nieco się rozgotują.
  2. Do ciepłego musu owocowego, na każde jego 500 ml dodajemy 3 łyżeczki żelatyny (dla pewności lepiej 4 J) i dokładnie mieszamy, by dobrze się rozpuściła.

Przygotowanie budyniu śmietankowego (osobiście polecam ten niemiecki pudding z Lidla, moim zdaniem najlepszy):

  1. 400 ml mleka z dwoma łyżkami cukru doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy do niego dobrze rozmieszany proszek budyniowy w 100 ml mleka.
  2. Całość jeszcze chwilkę gotujemy i mieszamy.

placek świetojanski

Trio, które współgra ze sobą idealnie. Chociaż powiem szczerze troszkę się zdziwiłam, kiedy okazało się, że budyń w większości gdzieś przepadł i można go było dostrzec wyłącznie na brzegach ciasta. Mimo wszystko ciasto wyszło idealne, już dawno nie słyszałam tylu pochwał. Jedyną rzeczą, której się obawiałam, to konsystencja musu owocowego, na szczęście ciasto nie rozlewało się na prawo i lewo. Polecam jednak na każde 500 ml musu dla pewności dać 4 łyżeczki żelatyny.