Kochani dzisiaj – Nawet osoby, które zarzekają się, że szpinak to samo zło, po spróbowaniu tego przysmaku na pewno zmienią zdanie. Znam już kilka takich przypadków, także Kochani do dzieła.
Składniki nadzienia:
- opakowanie świeżego szpinaku 250 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- pół świeżo startego orzecha gałki muszkatołowej
- odrobina soli i pieprzu
- opakowanie sera półtłustego typu feta
Przygotowanie nadzienia:
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
- Czosnek siekamy i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość zostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Szpinak siekamy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dusimy go do momentu aż będzie miękki.
- Na koniec doprawiamy całość solą, gałką i pieprzem oraz dodajemy pokruszony ser feta. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Składniki na ciasto naleśnikowe na 10 szt.:
- 100 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- odrobina soli
Przygotowanie naleśników:
- Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, tak by ciasto nie miało grudek.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę ciasta, rozlewamy je po całej średnicy patelni i smażymy po ok. 30 sek. z każdej strony. Jeśli mamy patelnie z nieprzywierającą powłoką nie musimy używać do smażenia żadnego tłuszczu. Dzięki temu zmniejszymy kaloryczność dania i unikniemy intensywnego zapachu, który wydziela się podczas smażenia.
- Na środek każdego naleśnika nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, a końce ciasta związujemy nitką pora.
Celem uzyskania tzw. sakiewek, takich jak te widoczne na zdjęciu, musimy przygotować sobie wstążki z pora. W tym celu najlepiej pociąć liść pora wzdłuż, a pocięte wstążki sparzyć wrzątkiem, tak by były one elastyczne i łatwo dawały się wiązać. Oczywiście zachęcam do zastępowania mąki tortowej, pełnoziarnistą lub orkiszową, dzięki czemu danie będzie bardziej wartościowe.