Przepis na te przepyszne i bardzo proste w wykonaniu przysmaki znalazłam jakiś czas temu na blogu slodkiefantazje.pl. Natychmiast zwrócił on moją uwagę i na bazie tamtego przepisu przygotowałam swoją wersję tych rozpływających się w ustach przekąsek. Danie idealne na wieczór w gronie znajomych, niewielkim nakładem sił można uzyskać naprawdę niezły efekt. Plusem tego dania jest również to, że babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na 12 szt.:
- 100 g szynki (u mnie zwykła konserwowa, jeśli ktoś woli np. wędzoną to proszę bardzo)
- 50 g salami
- 150 g sera typu gouda
- ¾ szklanki ketchupu z ¼ szklanki wody
- 250 g mąki tortowej (może być również mąka pełnoziarnista)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jako
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść ulubionych ziół (np. oregano, bazylia)
- 200 g podsmażonych pieczarek lub kilka suszonych pomidorków
Przygotowanie:
- Szynkę i salami kroimy w dużą kostkę.
- Ser ucieramy na tarce na grubych oczkach.
- Do miski przesiewamy 250 g mąki, dodajemy pokrojona szynkę i salami oraz wrzucamy ok. 100 g startego sera. Pozostałe 50 g sera wykorzystamy do posypania wierzchu naszych babeczek
- Do miski dolewamy nasz ketchup z wodą, dodajemy sól, jajko, olej, proszek do pieczenia, zioła oraz podsmażone pieczarki.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste to można dodać do niego odrobinę wody.
- Tak przygotowaną masę na muffinki przekładamy do papilotek, tak by ciasto stanowiło 2/3 ich wysokości.
- Wierz babeczek posypujemy resztą startego sera.
Pieczenie:
Babeczki pieczemy ok.25 minut w temp. 180 stopni z termo obiegiem.
Obłędny wygląd, niebanalny smak i intensywny, kuszący zapach. Polecam ten przepis wszystkim, którzy chcą zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych. Ta przystawka przypadnie do gustu również dzieciom, dla których pizza to zazwyczaj jedno z ulubionych dań.