Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny temat. Dzisiaj proponuję Wam malutkie, słodziutkie, pyszniutkie drożdżówki z masą twarogową i rodzynkami. Już wszyscy sąsiedzi na pewno poczuli wszechogarniający klatkę schodową zapach ciasta drożdżowego, którego nie można pomylić z niczym innym. Moi drodzy do dzieła…
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 600 g mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 200 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 całe jaja
- rozczyn drożdżowy powstały z 40 g świeżych drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach mleka, z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki
Przygotowanie:
- Na początek przygotowujemy rozczyn drożdżowy i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy 2 jaja.
- W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka do max temp. 40 stopni.
- Do letniego mleka dodajemy 100 g masła i czekamy aż się rozpuści.
- Roztwór mleczno-maślany dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
- Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto pozbawiamy zbędnego powietrza i dzielimy na 4 części.
- Każdą część rozwalkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycianamy z niego kwadraty o boku ok. 8 cm.
- Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę masy serowej i sklejamy nasze drożdżówki łącząc ze sobą przeciwległe końce ciasta.
- Pieczemy je przez 20 min., w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 całe jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g rodzynek
Przygotowanie masy serowej:
- Rodzynki namaczamy we wrzątku.
- Ser, cukier, jaja i mąkę blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. 🙂
Jeśli nie przepadacie za twarogiem, doskonale sprawdzi się również ulubiona konfitura, czy marmolada. Obojętnie co do nich dodacie, na pewno będą przepyszne. Zachęcam do działania, bo naprawdę warto.