Ciasta

Mini drożdżówki z twarogiem i rodzynkami

Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny temat. Dzisiaj proponuję Wam malutkie, słodziutkie, pyszniutkie drożdżówki z masą twarogową i rodzynkami. Już wszyscy sąsiedzi na pewno poczuli wszechogarniający klatkę schodową zapach ciasta drożdżowego, którego nie można pomylić z niczym innym. Moi drodzy do dzieła…

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 600 g mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 całe jaja
  • rozczyn drożdżowy powstały z 40 g świeżych drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach mleka, z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotowujemy rozczyn drożdżowy i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy 2 jaja.
  3. W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka do max temp. 40 stopni.
  4. Do letniego mleka dodajemy 100 g masła i czekamy aż się rozpuści.
  5. Roztwór mleczno-maślany dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto.
  7. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy zbędnego powietrza i dzielimy na 4 części.
  9. Każdą część rozwalkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycianamy z niego kwadraty o boku ok. 8 cm.
  10. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę masy serowej i sklejamy nasze drożdżówki łącząc ze sobą przeciwległe końce ciasta.
  11. Pieczemy je przez 20 min., w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Składniki na masę serową:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 całe jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie masy serowej:

  1. Rodzynki namaczamy we wrzątku.
  2. Ser, cukier, jaja i mąkę blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. 🙂

Mini-drozdzowki-z-twarogiem

Jeśli nie przepadacie za twarogiem, doskonale sprawdzi się również ulubiona konfitura, czy marmolada. Obojętnie co do nich dodacie, na pewno będą przepyszne. Zachęcam do działania, bo naprawdę warto.